Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. září 2022 8:25
Čas čtení 0:50

Na plynovodu Nord Stream se údajně objevilo čtvrté poškození

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na plynovodu Nord Stream se údajně objevilo čtvrté poškození
Zdroj: Nórske ozbrojené sily forsvaret.dk

Spekuluje se o sabotáži.

Na plynovodu Nord Stream se údajně objevilo další poškozené místo, odkud uniká plyn. Podle odborníků se může jednat o sabotáž. Poté, co se v pondělí na plynovodu objevily tři díry, nalezla pobřežní hlídka na území Švédska čtvrtou. Informuje o tom server Sky News s odvoláním na švédská média.

Na plynovodu Nord Stream, který vede z Ruska do Německa, se objevila už čtvrtá díra. Dvě z nich se nachází na území Švédska, dvě se objevily v Dánsku. Jedná se o od sebe vzdálená místa a podle zdroje Sky News by někdo mohl chtít plynovod sabotovat, a to pravděpodobně za použití podvodních min. Ty podle něj mohl někdo pod hladinu moře umístit pomocí dronu nebo spustit z lodi. Mohlo se tak stát před měsíci, ale i před lety, uvádí.

Neobvyklou aktivitu zaznamenalo i švédské národní seismologické centrum, které mluvilo o explozích pod hladinou. Podle Dánska se nejednalo o drobná poškození. Na plynovodech se objevily opravdu velké díry.

K prvnímu poškození došlo v pondělí na dánském úseku Nord Streamu 2 v Baltském moři, kde došlo k poklesu tlaku. Další informace o úniku se objevily za dvě hodiny. Plynovody sice nejsou v provozu, ale stále jsou naplněny plynem. Ten teď utíká do moře a představuje zdravotní a bezpečnostní riziko, protože může dojít k jeho vzplanutí.

Domů
Sdílet
Diskuse