Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2022 16:30
Čas čtení 5:01
Dominik Vetrák

Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Co všechno prozradila nejnovější část seriálu Rings of Power?

Poslední dvě epizody Rings of Power byly nesmírně odlišné. Pátá část pokračovala v pomalém tempu a nekonečném „intru“, které nás má seznámit s postavami, všemi potřebnými lokacemi a během kterého tvůrci rozkládají své figurky na šachovnici. Trvá to ovšem až příliš dlouho. Koneckonců se obyvatelé Númenoru celé tři epizody pouze rozhodovali, zda vlastně půjdou do Středozemě.

Většina diváků si však nevzpomene na to, proč jim to trvalo tak dlouho a o čem dané epizody vůbec byly. Seriál je totiž dějově prázdný, i když určitě ne nudný, a to díky krásné prezentaci. V nejnovější epizodě se to naštěstí změnilo, jelikož tvůrci razantně zrychlili tempo a konečně nabídli i skvělé akční scény, pořádné napětí a vynikající závěr.

Doporučeno
Nejlepší nové filmy a seriály na Netflixu v září 2022 Nejlepší nové filmy a seriály na Netflixu v září 2022 2. října 2022 15:30

Konečně jsme ze seriálu cítili pořádnou atmosféru jako z Pána prstenů, a i když to pořád není dokonalé, je to krok správným směrem. Zbývá jen doufat, že další série už nenatočí tak nezáživně a v extrémně pomalém tempu. 

Pokud jsi ještě nejnovější část neviděl a nechceš si pokazit překvapení, dále nečti, v textu jsou spoilery.

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video

Příchod Númenoru do Středozemě

Královna regentka, Isildur a spol. si to načasovali výborně. Nezáleží na tom, že Arondira a jeho lidské přátele našli na první pokus v celých Jižních krajích ani že se počet jejich vojáků ze 300 scvrkl na možná 100 (a následně ještě méně, když dorazili do vesnice). V recenzi se (ne)velkoleposti seriálu, jehož výroba stála půl miliardy dolarů, přičemž to tak nevypadá, budeme věnovat dostatečně. 

Nyní je pro nás důležité to, že jízda rytířů vypadala na obrazovce skutečně efektně, i když by se možná hodilo méně zpomalených záběrů (respektive žádné). Na to, aby se seriál vyrovnal filmům a mohli bychom tuto jízdu alespoň přirovnávat k rohirrimské jízdě, by jej museli dělat talentovanější a zkušenější tvůrci.

Přesto však celou epizodu musíme pochválit, protože bylo vidět, že si na ní dali záležet a výsledkem je jedna z nejlepších, ne-li nejlepší epizoda celého seriálu.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Měla skvělou atmosféru, chvályhodné herecké výkony a povedené akční scény, při kterých se filmaři nespoléhali pouze na efektní tasení mečů, ale také na chytré taktické útoky a pasti na obou stranách. Trochu akorát zamrzelo, že některé byly předvídatelné, což platí i pro další události této části (to, kdo přežije, kdo zemře a jak se to stane...).

Rings of Power | Pán prsteňov | Prstene moci | Lotr | Lord of the Rings | Prsteny moci
Zdroj: Amazon Prime Video

Zajímavé je, že jsme ještě pořádně neviděli bojovat Isildura, a když si to tak vezmeme, tak ani Galadriel (kromě první části). V nové epizodě se víceméně jen vyhýbala šípům a kopím. Kromě Arondira se tak s nikým nemůžeme sblížit tak, jak to s divákem dokážou jen bojové scény plné napětí a bolesti, kterou postavy musí trpět ve snaze dosáhnout svého cíle.

Adar prozradil, co se stalo se Sauronem

Můžeme mu ale věřit? Galadriel mu rozhodně nedůvěřuje a my také zrovna ne. Proč by se tak rozzlobil kvůli tomu, že mu lidé přišli sloužit s tím, že je Sauron a jsou mu zavázáni?

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122367 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kdo a kde je Sauron.
  • Co se skrývá za identitou Halbranda.
  • Viděli jsme vznik Mordoru?
Domů
Sdílet
Diskuse