Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2022 9:30
Čas čtení 6:59
Dominik Vetrák

Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové?

FILMY A SERIÁLY THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Objasňujeme Druhý, Třetí a Čtvrtý věk Středozemě, vysvětlujeme, co je Númenor a jak padl, a podíváme se také na ukutí Prstenů moci.

Před několika dny jsme ti představili začátek světa Arda, ve kterém se odehrávají Tolkienovy příběhy. Podívali jsme se na to, jak bůh Eru Ilúvatar vytvořil planetu, jak jeho „andělé“ Valar budovali Středozem a Valinor a jak probíhal První věk a válka s Morgothem, Sauronovým pánem a prvním temným vládcem Středozemě, který vytvořil draky, skřety a jinou havěť.

Dnes se přesuneme k událostem Druhého věku a válek proti Sauronovi. Dozvíš se, jak vznikl a zanikl Númenor (Aragornovi předkové), jak a proč Valar fyzicky oddělili Valinor od Středozemě či to, jak Sauron ukoval Prsteny moci.

Doporučeno
KVÍZ: Které postavě z Pána prstenů se nejvíce podobáš? KVÍZ: Které postavě z Pána prstenů se nejvíce podobáš? 2. září 2022 10:30

Roky slunce (Years of the Sun)

Druhý věk (Second Age)

Na začátku Druhého věku a po porážce Morgotha ​​(vše potřebné o Morgothovi se dozvíš zde) vytvořil elf Gil-galad království Lindon, ze kterého vládl všem elfům ve Středozemi. Lindon se po zatopení Beleriandu stal nejzápadnější oblastí Středozemě. Valar se chtěli lidem odvděčit za jejich oběť v boji proti Morgothovi, a tak pro ně udělali něco speciálního.

Middle Earth
Zdroj: Middle Earth Wiki

Zrod Númenoru

Zpod mořské hladiny „vytáhli“ ostrov Elenna a věnovali ho lidem, kteří na něm postavili království Númenor. Ostrov leží mezi Valinorem (kontinent Aman) a Středozemí, ale blíže k Valinoru. Z lidí dříve zvaných Edain se stali obyvatelé Númenoru. Získali dlouhověkost (ne nesmrtelnost jako elfové) a další vlastnosti, díky nimž měli oproti obyčejným lidem trochu navrch. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Prvním králem Númenoru se stal Elros, syn hrdiny Eärendila, díky kterému Valar přišli pomoci v boji proti Morgothovi na konci Prvního věku. Stejně jako Eärendil, i jeho synové dostali možnost vybrat si, zda budou lidmi, nebo elfy. Zatímco Elros se stal prvním králem Númenoru jako člověk, jeho bratr Elrond se rozhodl zůstat elfem, stal se jednou z pravých rukou Gil-galada (krále elfů žijících ve Středozemi) a později panoval Roklince (Rivendell).

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Númenor byl po staletí rájem pro lidi, ale jen pro ty, kteří bojovali proti Morgothovi. Oproti obyčejným lidem byli vyspělejší, mnohem bohatší a byli i lepší bojovníci.

Doporučeno
10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 7. října 2022 12:30

Šest set let po začátku númenorské historie se tamní obyvatelé vrátili do Středozemě. Navázali na dobré vztahy s ostatními rasami, zvelebovali Středozem a učili se od elfů, zatímco oni sami učili obyčejné lidi. 

Ve filmech Pán prstenů nebo Hobit však Númenor už dávno neexistuje a jedním z jeho posledních potomků je Aragorn. Co se tedy s Númenorem stalo?  

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Lindon, Eregion, Lothlórien, Rivendell, Khazad-dum

Elfové i nadále rozšiřovali svá království a města. Eregionu vládl Celebrimbor, potomek Feanora, stvořitele Silmarilů. Eregion se nacházel u západní brány do největší trpasličí říše Khazad-Dûm, díky čemuž si tamní trpaslíci a elfové vytvořili skvělé obchodní, ale i přátelské vztahy. Vidíme to i v prvních dvou epizodách seriálu Rings of Power, kde nám tvůrci představili přátelství mezi princem Durinem IV. a Elrondem.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Elrond se později oženil s Celebrian, dcerou Galadriel a Celeborna, předešlými vládci Eregionu, kteří odešli vládnout do elfského lesa Lothlórien. Elrondovi a Celebrian se narodily tři děti včetně Arwen, která se později stala Aragornovou manželkou. Celebrian jsme ve filmech neviděli, protože ještě před jejich událostmi ji skřeti unesli a mučili natolik, že se rozhodla Středozem opustit a léčit si své psychické rány ve Valinoru. 

Ukování Prstenů moci (The Rings of Power)

Po porážce svého pana Morgotha ​​se Sauron na dlouhou dobu uchýlil do úkrytu a postupně budoval svou vlastní armádu, se kterou chtěl ovládnout Středozem. Vybudoval pevnost Barad-dûr v Mordoru, jakožto i v Hoře osudu (Mount Doom), kde ukoval Prsten moci (The One Ring). Sauron terorizoval Středozem, ale lidé, trpaslíci a elfové mu odolávali, a to i přesto, že Sauron měl k dispozici armády skřetů, příšer, ale i lidí z východní části planety Arda. 

Doporučeno
Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů 1. října 2022 16:30

Sauron se rozhodl, že zkusí proniknout mezi elfy a lidi a získat si je na svou stranu. Nabral tedy podobu Annatara (Pán darů) a spřátelil se s Celebrimborem. Společně žili v Eregionu, ale někteří elfové Annatarovi nevěřili. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Mezi nimi byli také Elrond, Galadriel či Gil-galad. Sauron v podobě Annatara uchvátil Celebrimbora a navedl ho k vytvoření devatenácti Prstenů moci. Devět z nich dali králům devíti lidských království a území, sedm trpaslíkům a tři ukoval Celebrimbor výhradně pro elfy. Z devíti lidských držitelů prstenů se stali Nazgûlové, protože rychle a jednoduše podlehli moci prstenů.

Sauron od začátku zamýšlel, že prsteny využije k ovládnutí elfů a jiných významných osobností ve Středozemi. Trpaslíci se svými sedmi prsteny odolávali a nepodlehli volání Saurona. Mělo to na ně ovšem negativní účinek, protože z nich prsteny udělaly ještě chamtivější bytosti a zvýraznily v nich jejich negativní vlastnosti. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Na závěr zde máme tři prsteny pro elfy, kteří vycítili, co s nimi Sauron zamýšlí. Sauron se těchto prstenů ani nedotkl a od začátku je vlastnili nejvyšší elfové jako Gil-galad, Elrond, Galadriel, a dokonce i čaroděj Gandalf. Tyto prsteny byly neviditelné, a tak Sauron nikdy nezjistil, kde jsou a jak je ovládnout.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120989 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč bylo vytvoření hlavního Prstenu moci pro Saurona obrovským riskem.
  • Jak zemřel Celebrimbor a jak se Elrond stal pánem Roklinky, kterou sám vybudoval.
  • Jak armáda Númenoru zachránila Středozem a zesměšnila Saurona a jeho armádu.
  • Kdy se odehrává seriál Rings of Power a co jeho tvůrci změní oproti knihám.
  • Jak padl Númenor, co s tím měl společného Sauron a jak potomci Númenoru založili Gondor a Arnor. 
  • Jak Valar odpojili Valinor od fyzického světa a jak vypadala válka proti Sauronovi na konci Druhého věku.
Domů
Sdílet
Diskuse