Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ema Stanovská
2. října 2022 7:38
Čas čtení 0:47

V anglické zoo se narodila mláďata vzácné fosy. Jedná se o jednu z nejnepolapitelnějších šelem na světě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V anglické zoo se narodila mláďata vzácné fosy. Jedná se o jednu z nejnepolapitelnějších šelem na světě
Zdroj: Flickr/Tambako The Jaguar/volně k užití

Přestože vypadá jako přítulná kočka, na Madagaskaru patří mezi predátory.

Zoologická zahrada v anglickém Chesteru se podělila o vzácné záběry prvních mláďat fosy – štíhlého, dlouhoocasého savce připomínajícího kočku, který žije na celém Madagaskaru a v současnosti patří mezi ohrožené druhy. Jedná se o první přírůstek tohoto zvířete v celé 91leté historii zoo, píše BBC.

Malá trojice – jeden samec a dvě samice – se narodila v červenci pětiletým dospělým fosám jménem Shala a Isalo. Dvanáctitýdenní trojčata chovatelé poprvé zpozorovali, když se vynořila z doupěte.

Fosy, které dorůstají délky 1,8 metru od nosu po konec ocasu a váží téměř 12 kilo, jsou vzdálenými příbuznými mangusty (drobné, velmi rychlé šelmy).

 

„Jejich zařazení do chovného programu ohrožených druhů nám umožní zjistit více o jejich chování,“ řekla zooložka Rachael Boatwright.

Tento druh se považuje za jednu z nejnepolapitelnějších šelem na světě, a to až do takové míry, že ochranáři mají problém je zpozorovat. Ve volné přírodě podle odhadů zůstalo už jen 2 600 těchto zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse