Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
3. října 2022 9:17
Čas čtení 0:58

Amazonské lesy v rukou voličů. Volby v Brazílii mohou být pro klima zásadní

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Amazonské lesy v rukou voličů. Volby v Brazílii mohou být pro klima zásadní
Zdroj: Wikimedia/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Brazilské prezidentské volby se posouvají do druhého kola. V sázce je mimo jiné i budoucnost amazonských lesů.

Prezidentské volby v Brazílii pokračují a voliči si za čtyři týdny vyberou mezi dvěma vzdálenými protipóly. Na jedné straně stojí levicový Luiz Inácio Lula da Silva, na druhé krajně pravicový Jair Bolsonaro. Pokud ve volbách zvítězí Bolsonaro, může se jednat o velký zásah pro klima. Informuje o tom BBC.

Po prvním kole stále není jasno, kdo bude Brazílii následující volební období vést. Lula získal 48 % hlasů, Bolsonaro 43 %. Voliči teď mají čtyři týdny na to, aby se mezi oběma kandidáty rozhodli. Jejich názory jsou přitom zásadně odlišné. A to například z hlediska odlesňování amazonských deštných lesů.

Zatímco Lula tvrdí, že je potřeba přírodní bohatství zachovat, úřadující Bolsonaro chce pokračovat v jeho odlesňování pro ekonomický užitek. Klimatičtí aktivisté upozorňují, že v případě jeho znovuzvolení se mohou lesy dostat do kritického bodu. Naopak kritici Luly říkají, že ani jeho působení v letech 2003–2010 nebylo v ekologickém ohledu zcela ideální. I přesto aktivisté považují Lulu za lepší variantu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Vláda současného prezidenta sazí na nacionalistické hodnoty, posiluje armádu, daně a cla. V době, kdy v zemi umíralo 700 tisíc obyvatel v důsledku pandemie, vyzýval Bolsonaro zemi, ať kvůli „neškodné chřipce přestane fňukat“, píše Voxpot. Vedle toho mluvil také o „vystřílení banditů“ v rámci drogové války a několikrát se ostře vyjádřil proti homosexuálům a „bezbožnému sekularismu“.

Z jeho křesla jej prý „může dostat jenom Bůh“. Pokud prý nevyhraje, odejde ve stylu Donalda Trumpa, kterého považuje za svého spojence. Sám kritizuje brazilský volební systém, ve kterém podle něj může docházet k podvodům.

Zpět
Sdílet
Diskuse