Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. října 2022 12:08
Čas čtení 0:55

Lukašenko žádá bramborovou mobilizaci. Na pole by vyhnal studenty

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí prohlásil, že školáci v bývalém sovětském státě by měli sklízet brambory, aby byli zdraví.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, bývalý manažer kolchozu, zůstává podle The Moscow Times zemědělství velmi oddán. Například v roce 2020 označoval saunu, skleničku vodky denně a práci v zemědělských podnicích na traktorech za lék proti koronaviru.

Zemědělské práce – zejména sklizeň brambor, cukrové řepy, kukuřice a lnu – je podle běloruského prezidenta nutné dokončit včas, zapojit by se tak mělo i žactvo a studentstvo. „Mobilizujte všechny,“ žádala hlava státu podle agentury Belta na zasedání vlády.

Některé vzdělávací instituce nicméně zapojení školáků do takových typů prací neumožňují. „Nedovedu si představit nic směšnějšího. Snažíme se vychovávat naše školáky správným způsobem. Jak to chcete udělat? Pouhými řečmi to nejde,“ reagoval Lukašenko.

Lukašenko
Zdroj: Kancelář prezidenta Běloruska

Tvrdá práce na poli šlechtí, míní Lukašenko

Zkušenosti předchozích generací, kdy teenageři a mladí lidé pomáhali zemědělským podnikům při sklizni, byly podle něj pozitivní, přispívaly k budování kolektivu a učily mladé lidi tvrdě pracovat. „Práce 5–6 hodin denně udrží děti v dobré kondici a rodiče budou spokojeni. To jsme dělali všichni, vy i já. Nejenže jsme pracovali, ale tvrdě jsme pracovali, dřeli jsme. Proto byste měli zmobilizovat studenty, dělníky, úředníky, další lidi, aby pomohli se sklizní,“ dodal Lukašenko.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Hlava státu zároveň zdůraznila, že v letošním roce existují velmi příznivé podmínky pro vývoz potravinářských výrobků – Bělorusko je totiž věrným spojencem Ruska: „Pro zemědělství a podniky se otevřel obrovský trh. V Rusku a Číně můžeme prodávat všechno.“ Tyto země jsou navíc podle něj připraveny koupit dvakrát více běloruských výrobků.

Domů
Sdílet
Diskuse