Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
5. října 2022 v 16:04
Čas čtení 1:39

Investigativa šachového serveru zjistila, že Hans Niemann pravděpodobně podváděl na internetu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Investigativa šachového serveru zjistila, že Hans Niemann pravděpodobně podváděl na internetu
Zdroj: Pexels/Pixabay

Analýza serveru mimo jiné porovnávala Niemannovy tahy s tahy navrženými šachovými počítači, které jsou mnohem silnější než i ti nejlepší hráči, a pravděpodobnost jeho výsledků.

Šachista Hans Niemann, na kterého byla před několika dny upřena pozornost kvůli podezření o jeho podvádění, podle vyšetřování „pravděpodobně“ podváděl ve více než stovce internetových partií.

Z podvádění obvinil Hanse Niemanna mistr světa v šachu Magnus Carlsen, ačkoli nepředložil žádné důkazy. Nyní vyšetřování serveru Chess.com uvádí, že Niemann pravděpodobně podváděl mnohem častěji, než sám přiznal. Nenašly se však žádné důkazy o tom, že by podváděl v partii proti Carlsenovi nebo v jakýchkoli partiích nad skutečnou, ne online šachovnicí. Informoval o tom server BBC

Američan přiznal, že podváděl v neformálních partiích, když byl mladší, ale popírá, že by tak činil v soutěžních partiích. Devatenáctiletý hráč Niemann obvinil Carlsena a server Chess.com ze snahy zničit jeho kariéru.

Skandál začal minulý měsíc poté, co Carlsena, mnohými považovaného za nejlepšího hráče všech dob, Niemann v Sinquefield Cupu výrazně porazil. Nor už tehdy Niemanna částečně obvinil z podvádění a minulý týden ho obvinil otevřeně.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Nyní server Chess.com vypracoval 72stránkové vyšetřování Niemannových partií na webu, na němž soutěží většina nejlepších světových hráčů, a to i o peněžní odměny. Stránka, která Niemanna kvůli údajnému podvádění zakázala, tvrdí, že je pravděpodobné, že podváděl již v roce 2020, a to i v turnajích o peněžní ceny a proti vysoce hodnoceným známým osobnostem hry.

Její analýza mimo jiné porovnávala Niemannovy tahy s tahy navrženými šachovými počítači, které jsou mnohem silnější než i ti nejlepší hráči. „Celkově jsme zjistili, že Hans pravděpodobně podváděl ve více než 100 online šachových partiích, včetně několika turnajů o peněžní ceny,“ uvádí se ve zprávě. „Bylo mu již 17 let, když v některých z těchto zápasů a partií pravděpodobně podváděl. Ve 25 z těchto partií také streamoval,“ píše se v ní dál.

Zpráva je v rozporu s Niemannovými dřívějšími prohlášeními o tom, že podváděl pouze v neformálních partiích na webu, když mu bylo 12 a 16 let, ale nikdy v soutěžních hrách nebo při streamování na herních platformách, jako je Twitch.

Přestože jsou jeho výsledky „statisticky mimořádné“, Chess.com uvedl, že neexistuje žádný přímý důkaz, že by Niemann v minulosti podváděl při vítězství nad Carlsenem nebo v jiných partiích nad šachovnicí. Carlsen ve svém prohlášení z minulého týdne naznačil, že Niemann v jejich partii na Sinquefield Cupu v americkém státě Missouri podváděl, řekl, že nebyl napjatý, nebo dokonce plně soustředěný, zatímco ho obehrál způsobem, který dle Carlesena dokáže jen hrstka hráčů.

12. dubna 2024 v 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Řekl také, že mu byl Niemann podezřelý, protože v posledních letech dosáhl „neobvyklého“ pokroku. Jiní hráči však tvrdí, že Niemannův pokrok je sice rychlý, ale srovnatelný s ostatními špičkovými juniorskými hráči.

Domů
Sdílet
Diskuse