Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. října 2022 9:30
Čas čtení 1:03

Některé sochy Moai na Velikonočním ostrově nenapravitelně poničil požár

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Některé sochy Moai na Velikonočním ostrově nenapravitelně poničil požár
Zdroj: Facebook/Municipalidad de Rapa Nui

Požár přišel jen čtvrtroku poté, co se Velikonoční ostrov znovu otevřel turistům.

Část Velikonočního ostrova ve východní části Polynésie na jihu Tichého oceánu zachvátil požár. Nevyhnul se ani národnímu parku Rapa Nui, v němž spálil některé monumentální kamenné sochy známé jako Moai. Podle úřadů jsou škody na některých sochách zničující. 

Škody způsobené požárem nelze napravit

Zpráva o ničivém požáru, který propukl už v pondělí, se objevila ve čtvrtek přímo na oficiálních stránkách národního parku. „V části parku s mokřady a sochami Moai zachvátil oheň sto hektarů půdy,“ stojí v prohlášení, podle kterého je kontrola požáru náročná i z důvodu nedostatku dobrovolníků. Ariki Tepano, zodpovědný za správu a údržbu parku, popsal škody na sochách jako nenapravitelné a s následky, které lidské oko ani nemůže vidět. Některé sochy jsou podle něj zcela ohořelé. 

Starosta Velikonočního ostrova Pedro Edmunds Paoa se domnívá, že požár nevznikl náhodou. Všechny požáry v Rapa Nui jsou podle něj vždy způsobené záměrně lidmi. I on potvrdil, že škody způsobené na sochách nelze vrátit zpět. „Zničení takto originálního a symbolického kamene nelze obnovit, bez ohledu na to, kolik milionů eur nebo dolarů do toho vložíte,“doplnil. Celková škoda, kterou oheň na místě způsobil, ještě nebyla vyčíslena.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Požár přišel jen tři měsíce poté, co byl ostrov v srpnu znovu otevřen pro turisty. Dva roky byl pro ně z důvodu koronavirové pandemie uzavřen. Právě cestovní ruch je pro Velikonoční ostrov zásadní. Ročně tam zavítá asi 160 tisíc lidí. Na Velikonočním ostrově se nachází celkem asi 1000 obřích kamenných soch –⁠ největší z nich váží 74 tun a měří 10 metrů. Vytesali je domorodí obyvatelé někdy mezi lety 1400 až 1650 a umístěny jsou tak, aby tvořily prstenec kolem ostrova.

Domů
Sdílet
Diskuse