Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. října 2022 13:03
Čas čtení 1:23

Nobelovu cenu za literaturu získala francouzská spisovatelka Annie Ernaux

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nobelovu cenu za literaturu získala francouzská spisovatelka Annie Ernaux
Zdroj: TASR/AP

Annie Ernaux je jednou z nejvýznamnějších francouzských autorek.

Nobelovu cenu za literaturu získala francouzská spisovatelka Annie Ernaux. Dvaaosmdesátiletou autorku porota ocenila za „odvahu a klinickou pronikavost, s níž odhaluje kořeny, odcizení a kolektivní omezení osobní paměti“. Švédská akademie to oznámila ve čtvrtek na sociálních sítích.

Hlas svobody žen a zapomenutých

Annie Ernaux se narodila v roce 1940. Dětství prožila v Normandii, vystudovala učitelství a moderní literaturu. Literárně debutovala v 70. letech. V jejích dílech se prolínají hlavně témata sexuality, intimních vztahů, sociální nerovnosti nebo zkušenost se změnou třídy prostřednictvím vzdělávání.

Francouzský prezident Emmanuel Macron její tvorbu označil jako hlas svobody žen a zapomenutých. Jacques Testard z vydavatelství Fitzcarraldo Editions, které vydává anglické překlady její práce, řekl BBC, že Ernaux je výjimečná autorka. „Je to velmi významná feministická spisovatelka. Kromě toho je z jejích děl jasně patrné, že pochází z dělnické třídy,“uvedl.

První české vydání memoárů významné francouzské autorky vyšlo v srpnu. Annie Ernaux v knize Roky předkládá osobní příběh, v němž popisuje období 1940 až 2006 prostřednictvím svých vzpomínek, dojmů z minulosti i současnosti, ale zároveň z nich vyvozuje předpovědi budoucnosti. 
Recenze New York Times označila knihu jako hledání ztraceného času našeho věku, v němž vládnou média a konzumerismus, jako knihu platnou pro současnou dobu totálního zbožního fetišismu.

Nobelova cena za literaturu se uděluje od roku 1901, a to zásadně žijícím autorům a autorkám. Mezi nejznámější laureáty patří třeba Ernest Hemingway, Gabriel García Márquez nebo Pablo Neruda. Jediným oceněným Čechem se stal v roce 1984 básník a spisovatel Jaroslav Seifert. Nominaci si vysloužili Karel Čapek, Jaroslav Vrchlický nebo Arnošt Lustig.

 
Pokud tě kniha Roky zajímá více, česká literární kritička Eva Klíčová na Twitteru avizovala, že příští vydání jejího podcastu se bude věnovat právě tomuto dílu.

Domů
Sdílet
Diskuse