Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
10. října 2022 19:00
Čas čtení 1:23

Make Královec Czech Again! Demonstranti před ruskou ambasádou hlasovali o anexi Kaliningradu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Byli jsme se podívat na demonstraci za anexi Královce.

„Královec! Královec! Královec!“ ozývalo se před budovou ruské ambasády v pražském Bubenči po úvodní řeči organizátora Tomáše Kotrouše. Malý dav satirických aktivistů přišel v pondělí podpořit satirickou anexi ruského Kaliningradu. A jak jinak než s veškerým humorem a nadsázkou, která ale pro neznalého situace jako by se spíš skrývala mezi řádky.

Transparenty zdobila hesla jako „Královec patří Česku“, „Sláva Královci a Ukrajině“ nebo jenom prostý nápis „Ř“, jímž by podle satiriků byly pravděpodobně vyzbrojeny české jednotky, které by území dnešního Kaliningradu anektovaly.  

Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.
Zobrazit galerii
(14)

Před ambasádou proběhlo referendum

Všichni zúčastnění se shodli, že Královec patří Česku a měli bychom si jej po vzoru Ruské federace vzít jako území, které k nám historicky náleželo. Právě Rusko by dle slov demonstrantů mělo nejlépe pochopit, že historická náležitost je víc než kdejaké současné reálie daného území. A aby skupina dokázala, že Královec České republice skutečně náleží, uspořádala před ruskou ambasádou také referendum.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Referendum ještě neproběhlo, ale počítáme s 98% souhlasem hlasujících,“ sdělili organizátoři. Své požadavky prý podali českým politikům i ruskému velvyslanectví. To ale na výzvu nereagovalo.

Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.
Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou. Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

Před samotným podepisováním se na improvizovaném pódiu objevilo také několik významných podporovatelů. Nechyběl ani historik Michal Stehlík, spoluautor podcastu Přepište dějiny, který ve své řeči přiblížil historické souvislosti sounáležitosti Královce a českého státu, které ještě rozšířil o návrh anexe Podkarpatské Rusi. Tu by měla Česká republika věnovat Ukrajině, ke které území historicky patřilo.

Básník Anatol Svahilec pak přednesl studii o návrhu tzv. národního pře-moření, ve které vytyčil nejdůležitější kroky po případné (a žádané) anexi. 

Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou.
Demonstrace za anexi Královce Českou republikou před ruskou ambasádou. Zdroj: REFRESHER/Radim Šlechta

„Jako hrdý patriot věřím, že Královec je legitimní historické území České republiky. V momentě, kdy si jeden národ najde historický důvod k anexi území druhého národa, je takový důvod zcela legitimní. V současnosti to dělá spousta zemí a taky jim to výborně vychází. Věřím, že česká armáda bude mít podobné úspěchy,“ sdělil REFRESHERu jeden z demonstrujících.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

V souvislosti s historickou sounáležitostí Královce a České republiky historici upozorňují také na to, že bychom si jako země mohli nárokovat i některá území v okolí Jadranu. Podle informací, které má naše redakce k dispozici, se ale podobná demonstrace na podporu anexe dalších území neplánuje.

Domů
Sdílet
Diskuse