Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
11. října 2022 19:06
Čas čtení 1:10

Viktor Orbán: Nadějí na mír je Donald Trump, sankce vůči Rusku je potřeba přehodnotit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Viktor Orbán: Nadějí na mír je Donald Trump, sankce vůči Rusku je potřeba přehodnotit
Zdroj: TASR/AP

Zatímco Donalda Trumpa nebo Angelu Merkel Orbán chválil, Joea Bidena zkritizoval.

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána není třeba sankce Evropské unie vůči Rusku úplně zrušit, ale měly by se přehodnotit. Zájmem Evropy totiž podle něj není vyměnit ruskou závislost na energiích za závislost na Spojených státech. Orbán to uvedl na panelové diskusi, kterou v úterý v německé metropoli zorganizovaly noviny Berliner Zeitung a časopis Cicero. 

Zkritizoval Joea Bidena, pochválil Angelu Merkel

„To, co Evropská komise dělá ve věci sankcí, je katastrofální,“ řekl na panelové diskuzi Orbán a dodal, že nemá problém se samotnými sankcemi vůči Rusku, ale se způsobem jejich implementace, protože zcela ignorují evropské zájmy a ničí evropskou ekonomiku. „Potřebujeme nezávislost, ne zranitelnost. Teď měníme ruskou závislost za americkou. To je možná politicky pohodlnější, protože Američané jsou na rozdíl od Rusů demokraté. Situace se tím ale nezlepšuje,“ myslí si maďarský premiér.

Orbán také ostře kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za to, že zašel příliš daleko, když v souvislosti s Putinem použil výrazy „masový vrah a válečný zločinec, který musí padnout“. Válku na Ukrajině dokáží podle Orbánových slov ukončit pouze Američané, zdůraznil ale, že „nadějí pro mír je Donald Trump“.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Slova chvály měl také pro bývalou kancléřku Angelu Merkel. Ta podle něj udělala skvělý krok v roce 2014, když po anexi Krymu Ruskem iniciovala diplomatické rozhovory. Orbán je přesvědčen, že pokud by byla Merkel kancléřkou dnes, válka na Ukrajině by nebyla. Popřel také, že by byl „trojským koněm“ ruského prezidenta Vladimira Putina, z čehož je často podezříván. Zdůraznil, že prosazuje hlavně zájmy Maďarska.

Domů
Sdílet
Diskuse