Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
12. října 2022 17:34
Čas čtení 1:02

Česko zakáže vstup ruským turistům se schengenským vízem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko zakáže vstup ruským turistům se schengenským vízem
Zdroj: Flickr/Pirátská strana/volně k užití

Vláda to schválila na středečním jednání.

Do Česka budou mít od úterý 25. října nově odepřen vstup ruští občané s platným schengenským vízem vydaným jakýmkoli členským státem Evropské unie, kteří cestují za účelem turistiky, sportu či kultury. Vláda to na dnešním zasedání schválila, oznámil na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Informuje o tom ČTK.

Do Česka podle údajů ministerstva přicestuje denně přes mezinárodní letiště až 200 ruských občanů. Nově tak bude podle Lipavského odepřen vstup ruským občanům, kteří na české území přijíždějí přes vnější schengenské hranice, tedy i přes české mezinárodní letiště, a to za účelem turistiky, sportu či kultury. Opatření se bude vztahovat na cestující s platným schengenským vízem vydaným jakýmkoli státem EU.

K návrhu se vyjádřil například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Chválím krok české diplomacie nepouštět Rusy do Česka. Bohatí Rusové, kteří si jezdí po EU a přitom podporují Putinovu agresi, se k nám jen tak nedostanou,“ napsal na Twitter.

Česko se tak připojuje k pobaltským zemím, Polsku a Finsku, které své hranice pro ruské turisty uzavřely v předchozích týdnech.

Česko jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska, a to den po invazi na Ukrajinu, tedy 25. února. Zákaz trvá dosud, později jej Česko uvalilo též na běloruské občany, v obou případech s výjimkou humanitárních případů.

Domů
Sdílet
Diskuse