Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. října 2022 v 11:33
Čas čtení 1:46

Median: V prezidentské volbě by v 1. kole poprvé vyhrál Pavel před Babišem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Median: V prezidentské volbě by v 1. kole poprvé vyhrál Pavel před Babišem
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Na třetím místě zůstává Danuše Nerudová.

V prezidentském modelu za měsíc září se poprvé od září 2021 umístil na prvním místě generál Petr Pavel před Andrejem Babišem. Pavel by podle průzkumu získal 24 procent, Babiš 23,5. „Rozdíl je sice jen půl procentního bodu, což je rozdíl v rámci statistické chyby, ale výsledná čísla potvrzují dlouhodobý trend rostoucích preferencí u Pavla. Preference Babiše stagnují,“uvedla agentura Median.

Median: Druhé kolo bude mít úplně jiný průběh, pokud v něm bude silný kandidát ANO

Na třetím místě zůstává Danuše Nerudová (10 %) následovaná Pavlem Fischerem (8 %) a Josefem Středulou (7,5 %). Preference pro Miroslavu Němcovou a Marka Hilšera naměřil výzkum shodně na úrovni 5,5 %.

„Kdyby se prezidentské volby konaly v září, tak by se v případném druhém kole prezidentské volby nejspíše utkali Andrej Babiš a Petr Pavel. Na základě rozhodnutých voličů, kteří by přišli k volbám, by zvítězil Petr Pavel (59 %),“ uvedla agentura. 

Výzkum testoval i jiné možné varianty druhého kola a v případě duelu s Andrejem Babišem by pokaždé uspěli druzí kandidáti. Výsledky je ale podle Medianu potřeba interpretovat opatrně, protože velká část voličů ještě není rozhodnuta, koho by v druhém kole volila. Nejvyšší volební potenciál pro první kolo volby má Petr Pavel (34 %). Druhý nejvyšší potenciál má Andrej Babiš (28,5 %), který má ovšem nejvyšší volební jádro (16,5 %). 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Andrej Babiš ale ještě neohlásil, zda bude na post hlavy státu kandidovat, či nikoli. Pro prezidentské volby je nyní zásadní právě to, zda se jich Andrej Babiš zúčastní, či hnutí ANO postaví jiného kandidáta. „Důležité bude, zda bude tento kandidát konfrontačně polarizující, či nikoliv a zda bude mít naději postoupit do 2. kola. Druhé kolo bude mít úplně jiný průběh, pokud v něm bude silný kandidát ANO či se v druhém kole budou voliči rozhodovat mezi kandidáty, kteří nejsou nijak s ANO spjatí,“ konstatoval Median.

Homofobie na houpačce

Kandidát, který se v průzkumu umístil na čtvrtém místě, Pavel Fischer, si poměrně zavařil u uživatelů sociálních sítí svým rozhovorem pro Deník N. V něm, kromě toho, že neměl čas sbírat podpisy přímo u voličů, uvedl, že by oproti svému výroku z roku 2017 nebral v potaz u jmenování ústavních soudců jejich sexuální orientaci. Zároveň se ale v rozhovoru vyjádřil proti manželství pro všechny.

Domů
Sdílet
Diskuse