Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. října 2022 7:54
Čas čtení 1:17

Řecká policie zadržela na hranicích s Tureckem 92 nahých migrantů. OSN žádá okamžité vyšetření

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Řecká policie zadržela na hranicích s Tureckem 92 nahých migrantů. OSN žádá okamžité vyšetření
Zdroj: Unsplash/Ravi Sharma/volně k užití

OSN je z nelidského chování vůči migrantům hluboce znepokojena.

Dospělí i děti, převážně ze Sýrie a Afghánistánu, byli podle řecké policie nalezeni poblíž hranice, a to údajně poté, co v gumových člunech přepluli přes řeku Evros. Byli nazí a někteří měli na těle i zranění. Incident je podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) šokující a úřad požaduje jeho důkladné prošetření. Informuje o tom britský server The Guardian.

„Žádáme o úplné vyšetření, protože okolnosti nejsou jasné. Vždy jsme proti ponižujícímu a krutému zacházení a to, co jsme viděli, je šokující,“ uvedla pro deník mluvčí UNHCR v Aténách Stella Nanou.

Migranti podle řecké policie vypověděli, že byli do oblasti přivezeni třemi tureckými vojenskými vozidly a poté jim bylo nařízeno, aby se před nástupem do nafukovacích člunů svlékli. Řecké úřady dodaly, že mužům po záchranné akci okamžitě poskytnuly oblečení, jídlo a první pomoc.

Turecko vinu odmítá

Řecký ministr pro civilní ochranu Takis Theodorikakos podle stanice BBC obvinil Turecko, že je „nástrojem nelegálního přistěhovalectví“. „Člověk by očekával funkční vysvětlení ze strany turecké vlády,“ řekl. O den dříve řecký ministr pro migraci Notis Mitarachi na Twitteru uvedl, že turecké zacházení s migranty je „ostudou civilizace“. Atény podle něj očekávají, že Ankara incident vyšetří a ochrání svou hranici s EU.

Turecko popřelo jakoukoli zodpovědnost za incident a z nelidského chování naopak obvinilo Řecko. „Řecká mašinérie falešných zpráv je zpět. Řecký ministr pro migraci a azyl, který si spletl Turecko se sebou samým, se snažil uvést naši zemi do podezření nepravdivým obsahem, který sdílel,“ napsal na Twitter hlavní tiskový poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana Fahrettin Altun.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Skupina migrantů je nyní na policejní a pohraniční stanici Feres. V příštích dnech by měli být převezeni do přijímacího a identifikačního střediska Fylakio. „UNHCR doufá, že se skupinou promluví v příštích dnech,“ uvedla Nanou.

Domů
Sdílet
Diskuse