Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořený v rámci mediální spolupráce se společností Česká televize.
21. října 2022 11:30
Čas čtení 3:22
Sponzorovaný obsah

Jedna noc, dva příběhy: Znásilnění není výsadou agresorů, může přijít od citlivého spolužáka

Jedna noc, dva příběhy: Znásilnění není výsadou agresorů, může přijít od citlivého spolužáka
Zdroj: Česká televize
NEJLEPŠÍ SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY SEX SEXUALITA SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Česká televize v novém seriálu Pět let odkrývá nový pohled na téma znásilnění.

V myslích mnoha lidí a bohužel stále i v zákoně je znásilnění spojované s násilím a výhrůžkami. Ale je potřeba zjevné agrese, aby se oběť cítila traumatizovaná? Nový seriál České televize s názvem Pět let ukazuje, že příběhy znásilnění nejsou černobílé a „agresorem“ může být i sympatický a citlivý spolužák. Do hloubky se zabývá otázkou, která možná trápí spoustu mladých lidí. Co všechno může způsobit jeden nechtěný sex?

Jedna noc, dva příběhy

Touha poznávat, láska, smutek, ale i potřeba dokázat si, že to můžeš udělat. To všechno, zvlášť v kombinaci s alkoholem, tě může dostat do situace, ve které se ocitla hlavní hrdinka příběhu.

„Troufám si říct, že každý známe někoho, kdo něco podobného zažil, nebo jsme to zažili sami.“ – Sára Zeithammerová, scenáristka seriálu 

Tereza je ambiciózní budoucí spisovatelka, která právě prožívá jedno z prvních milostných zklamání na maturitním večírku. Posilněná alkoholem svádí spolužáka Davida a skončí u něj doma.

Přeskočíme o 5 let dopředu. Tereza právě spěchá na schůzku, která má ovlivnit její budoucí kariéru, když narazí na Davida. Bývalý spolužák je rád, že ji vidí a zve ji na kafe. Tereza však odmítne. Na schůzku dorazí pozdě a své nakladatelce se svěří, že potkala muže, který ji před 5 lety znásilnil. Začíná vyprávění jednoho příběhu ze dvou různých úhlů. Zatímco Tereza je celých pět let onou nocí traumatizovaná, David si na ni téměř nevzpomíná. „Inspirovala mě atmosféra, která kolem tématu znásilnění celosvětově vládne, ale snažila jsem se příběh povědět jinak, nejen z pohledu jedné či druhé strany. Je tam jedna noc a dvě pravdy, protože každá strana vnímá příběh jinak,“ popisuje scenáristka seriálu, Sára Zeithammerová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)

Seriál poskytuje divákovi vnímání obou postav, čímž nabízí na tolik diskutované téma nový pohled. David, kterého se ti možná podařilo při čtení předchozího odstavce odsoudit, totiž není namachrovaný král střední školy, ale milý kluk, který se umí zastat slabších. Studuje doktořinu a má čerstvě před svatbou. Oproti tomu Tereza působí nepřístupně, sobecky a arogantně. Zároveň však v divákovi evokuje pocit, že svádí vnitřní boj, se kterým potřebuje pomoct. „Hned, jak jsem si přečetla scénář, jsem měla pocit, že je mi nějakým způsobem blízká,“ popisuje postavu herečka Alžběta Malá, která ji ztvárnila. 

Propracovanými charaktery tvůrci ukazují, jak zcestná je představa, že znásilnění probíhá pouze ze strany agresora a pod fyzickým nátlakem. Divák dlouho zůstává na straně sympatického Davida, který si ani sám neuvědomuje, že na střední škole někomu způsobil silné trauma. Do děje výrazně zasahují také vedlejší postavy, které hlavním hrdinům podsouvají své názory na situaci a ovlivňují tak jejich jednání.

sleduj seriál
česká televize
Zdroj: Česká televize

Všichni by si mysleli, že je to moje vina

Na otázku, proč to 5 let nikomu neřekla, Tereza odpovídá: „Všichni by si mysleli, že je to moje vina.“ A po zhlédnutí scény, v níž Tereza svádí Davida opilá na parketu, si to může chvíli myslet i divák. Ale jen do doby, než se rozplete složitý příběh plný rozdílných pohledů a emocí a odhalí, co se tenkrát v noci stalo. 

Seriál tak naráží na otázku, co vlastně lze považovat za znásilnění. Trestní zákoník podmiňuje akt znásilnění tím, že k sexu došlo za použití verbálního či fyzického násilí. Současná legislativa tak na případy, jako je ten ze seriálu, vůbec nemyslí. Hlavní hrdinka se sice fyzicky nebránila, ale 5 let žila s duševním traumatem, a to není v pořádku. Organizace v čele s Amnesty International a Konsent se tak aktivně snaží o změnu. Za znásilnění by měl být podle nich považován každý sex, se kterým nesouhlasily všechny zúčastněné strany.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Když to nechce, tak to nechce (@konsent_)

Chceš to?

Klíčem k předcházení podobným situacím je komunikace. „Samozřejmě je nejlepší, když člověk jasně vyjádří, jestli sex chce, a když si to rozmyslí, tak to jasně řekne. To je ideální situace, ale z různých důvodů to občas člověk říct nezvládne,“ vysvětluje Johanna Nejedlová, ředitelka Konsentu. „Je potřeba, abychom si všímali, jak druhý reaguje, a to obzvlášť v situacích, kdy se chystáme mít sex opilí a s někým, koho neznáme. Důležité je pozorovat, jestli se druhý aktivně zapojuje. Když ne, tak se vždy ujistit, že je vše v pořádku. Zeptat se předtím, než se k sexu schyluje, jestli to druhý chce, nikdy neublíží. Naopak, většina lidí ocení, že se zajímáte. Dá se to říct i úplně přirozeně. Třeba: Mám pokračovat? Co chceš abych dělal(a)?“ radí. 

Takto jednoduché otázky mohou ovlivnit, jestli se jeden z účastníků styku nebude ještě mnoho let cítit zrazený a bojovat s traumatem. Nepříjemná zkušenost může mít dopad na fungování člověka v sexuálním i běžném životě a způsobit, že není schopný navazovat vztahy a seznamovat se. 

sex
Zdroj: Unsplash/Romina Farías

Nejlepší seriál střední a východní Evropy

Tvůrci seriálu jsou mladí talentovaní lidé, kteří se nebáli zabrousit do nelehkého tématu a ukázat ho z jiné stránky. „Mám rád živoucí postavy, které řeší klidně malé problémy, ale do hloubky,“ říká režisér snímku, Damián Vondrášek. Roli Davida ztvárnil Samuel Toman, dále se v seriálu objevili například Vanda Hybnerová nebo Pavel Řezníček.

Seriál Pět let se dočkal i mezinárodního ocenění. Porotou na festivalu Serial Killer byl zvolen za nejlepší webový seriál střední a východní Evropy. Skládá se z 10 epizod s délkou kolem 15 minut a sledovat ho můžeš na streamovací platformě iVysílání.

Domů
Sdílet
Diskuse