Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Radim Šlechta
21. října 2022 v 8:38
Čas čtení 1:06

Útočník v redakci Charlie Hebdo dostal doživotí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Útočník v redakci Charlie Hebdo dostal doživotí
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Coyau/volně k užití

Útok v redakci Charlie Hebdo rozpoutal sérii dalších nábožensky motivovaných vražd v Evropě. Střelec nyní dostal doživotní trest.

Doživotní vězeňský trest vyměřil ve čtvrtek francouzský soud po odvolacím procesu muži, který byl usvědčen z pořizování zbraní pro útočníky na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a židovský supermarket. Informovala o tom agentura TASR s odvoláním na AFP.

Ali Riza Polat byl v prosinci 2020 odsouzen za spoluúčast na útocích na třicet let. Svou vinu však popřel a proti verdiktu se odvolal. Po odvolacím procesu mu nyní trest zvýšili na doživotní. Ze spiknutí s útočníky byl usvědčen i další muž souzený v odvolacím procesu, Amar Ramdani, jemuž však nyní trest snížili, a to z původních dvaceti let vězení na třináct.

Při útoku na pařížskou redakci Charlie Hebdo 7. ledna 2015 zabili bratři Said a Cherif Kouachiovi dvanáct lidí. Útočníci tvrdili, že jednali jménem teroristické sítě Al-Káida, aby pomstili rozhodnutí časopisu zveřejnit karikaturu proroka Mohameda.

Po útocích bylo odsouzeno čtrnáct lidí

O den později zabil Chérifův přítel Amedy Coulibaly během dopravní kontroly policistku a následně na další den rozpoutal drama s rukojmími v košer supermarketu, při kterém zahynuli čtyři židé. Všechny tři zmíněné útočníky zabila policie.

V prosinci 2020 bylo odsouzeno čtrnáct lidí, kteří měli těmto islamistickým militantům při jejich útocích pomáhat. Proti tehdejšímu verdiktu se odvolali jen dva z nich; Polat a Ramdani. V souladu s nově vyměřeným doživotním trestem může Polat o podmíněné propuštění z vězení požádat nejdříve po dvaceti letech.

Během útoku v redakci Charlie Hebdo zemřel i jeden z nejuznávanějších francouzských ilustrátorů Jean Cabut, dále například Georges Wolinski a Stephane Charbonnier. Útok v redakci Charlie Hebdo a supermarketu Hyper Cacher odstartoval podle serveru Le Monde sérii útoků ze strany náboženských fanatiků v Evropě. O pár měsíců později proběhl například vražedný útok na koncertě v hudebním klubu Bataclan.

Domů
Sdílet
Diskuse