Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík
22. října 2022 10:32
Čas čtení 0:22

Rakousko zavedlo digitální řidičský průkaz. Policistům stačí ukázat QR kód v mobilu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Rakousko zavedlo digitální řidičský průkaz. Policistům stačí ukázat QR kód v mobilu
Zdroj: pixabay/bobtheskater/volně k užití

Prokázání bude fungovat přes aplikaci.

V Rakousku zavedli digitální řidičský průkaz, kterým se mohou řidiči prokazovat prostřednictvím aplikace eID. Policisté ho budou kontrolovat naskenováním QR kódu z mobilu, informuje rakouský deník Der Standard.

Aplikace funguje pouze v sousedním Rakousku, ale z nařízení EU eIDAS z roku 2014 vyplývá, že digitální průkazy tohoto typu budou postupně zavádět všechny členské země EU.

25. dubna 2022 7:00 Čas čtení 10:30 Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor)

Aplikace lze také využít i při koupi nebo půjčení nového auta. Podle státního tajemníka pro digitalizaci Floriana Turskyho se však jedná jen o začátek. S aplikací eID se bude dát od roku 2023 prokázat i věk konkrétní osoby.

Anketa:
Chceš digitální řidičský průkaz i v Česku?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
67 %
Ne.
31 %
Nevím.
2 %
Domů
Sdílet
Diskuse