Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
25. října 2022 v 7:46
Čas čtení 0:52

Nový premiér Velké Británie Rishi Sunak bude nejbohatším lídrem v demokratickém světě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový premiér Velké Británie Rishi Sunak bude nejbohatším lídrem v demokratickém světě
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Britské bulvární plátky přezdívají novému premiérovi „Rishi Rich“ – s odkazem na dětský film Richie Rich o nejbohatším chlapci na světě.

Dvaačtyřicetiletý Rishi Sunak vystřídá odstupující Liz Truss, a stane se tak vůbec prvním britským premiérem s indickými kořeny a zároveň nejmladším premiérem za posledních více než sto let. A je také zřejmě nejbohatším lídrem demokratické země.

24. října 2022 v 16:22 Čas čtení 0:38 Novým premiérem Velké Británie se stal Rishi Sunak jako první předseda vlády s indickými kořeny Novým premiérem Velké Británie se stal Rishi Sunak jako první předseda vlády s indickými kořeny

Spolu se svou manželkou, dědičkou Akshatou Murthy, patří mezi nejbohatší lidi ve Velké Británii. Podle žebříčku bohatství Sunday Times Rich List jejich mění dosahuje hodnoty 730 milionů liber (zhruba 20 miliard korun). Podle odhadů serveru Newsweek jsou tak manželé bohatší než samotný král Karel III., který po smrti královny zdědil 442 milionů liber (zhruba 12 miliard korun). Nutno ovšem dodat, že královská rodina vlastní také celé portfolio majetku zahrnující šperky, umělecká díla a pozemky v hodnotě miliard korun.

Není bohatý až moc?

Sunak zbohatl jako manažer hedgeového fondu a Murthy vlastní akcie společnosti Infosys, založené jejím otcem miliardářem. Finance rodiny ovšem vyvolaly v dubnu, kdy byl Sunak ještě kancléřem, kontroverzi. Vyšlo totiž najevo, že Murthy, která dříve provozovala vlastní módní značku, neplatí v Británii daně ze zahraničních příjmů díky svému indickému občanství. Následně ovšem na placení daní přistoupila, a to přesto, že je tento proces dle jejích slov zcela legální. 

Sunakovo bohatství vyvolává podle britského tisku u některých lidí otázku, zda není nový premiér příliš bohatý na to, aby rozuměl každodenním problémům voličů. A to obzvláště nyní – v době bující energetické krize.

Domů
Sdílet
Diskuse