Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
27. října 2022 15:30
Čas čtení 3:38

Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti
Zdroj: Refresher/David Marcin

Jak to včera vypadalo na Václavském náměstí během shromáždění proti nenávisti? Podívej se na fotky a přečti si v reportáži.

Na Václavském náměstí se ve středu večer sešly tisíce lidí na shromáždění Společně proti nenávisti, které pořádal spolek Prague Pride. Akce byla pietou pro oběti homofobní vraždy, Matúše a Juraje. Ti zemřeli po střelbě před gay klubem ve slovenské Bratislavě.

V Praze byla ve středu večer uctěna památka dvou mladých lidí. Šlo ale také o výzvu. Vystupující volali po zrovnoprávnění LGBTQI+ lidí ve světě, a hlavně u nás v České republice.

Od řečníků a řečnic jsme slyšeli, aby byli LGBTQI+ lidé slyšet a vidět, jen tak dle nich může dojít k zastavení šíření předsudků. Podle nich by u nás také mělo dojít k přijetí zákona, který by umožnil uzavřít manželství i párům stejného pohlaví, chránil je před předsudečným násilím a zastavil nucenou sterilizaci transgender osob.

LGBTQ protest LGBTQ protest LGBTQ protest LGBTQ protest
Zobrazit galerii
(25)

Akci zahájilo vystoupení hudebního uskupení 4 tenoři a ihned po nich následoval blok projevů českých organizací hájících práva LGBTQI+ lidí. Řeč pronesl například Czeslaw Walek za Prague Pride, Klára Kalibová za organizaci In IUSTITIA, která se zabývá předsudečným násilím, anebo Viktor Heuman z organizace Trans*parent. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Musíme společně zastavit, aby se šířily předsudky, které krmí nenávist. Motivace toho teroristy byla krmená veřejnými vyjádřeními veřejných osobností včetně politiků a političek,“ uvedl Czeslav Walek z iniciativy Jsme fér. Připomněl nedávný dokument 23 organizací, které vyzvaly vládu a parlament k přijetí legislativy k ochraně LGBTQI+. Výzvu dosud podepsalo přes 18 000 lidí.

Z aktivistů potom přednesli své proslovy například Adéla Horáková za Jsme fér nebo mladý delegát OSN Kryštof Stupka. 

Celým večerem provázeli Lenka Králová a Aleš Cibulka, moderátorská dvojice, jež se snažila místy atmosféru, která se po celý večer nesla ve smutečním duchu, odlehčovat.

Po proslovu Romana Samotného, majitele klubu Tepláreň, kde se tragédie odehrála, však zaplnil celé Václavské náměstí velký smutek a na příchozích bylo vidět zdrcení i slzy. Samotný lidem poděkoval a upozornil na to, jak je důležité být slyšet a jak se změna může uskutečnit pouze díky odhodlání a vytrvalosti lidí, kteří požadují bezpečí, ochranu a rovnost. 

Shromáždění podpořili svým vystoupením také hudebníci Emma Smetana a Jordan Haj, Jan Bendig či Adam Pavlovčin. S projevem pak před Václavské náměstí předstoupili i další veřejně známé osobnosti, například youtuber Karel Kovy Kovář či moderátorka Lejla Abbasová.

„Bojte se Boha“

Akce se podle policie nesla v klidném duchu a obešla se bez větších problémů. Tříhodinové shromáždění, kterého se dle jejích odhadů účastnily nižší tisíce lidí, však občas narušovali jednotlivci, kteří vyjadřovali nenávist slovně. Během vystoupení Kristiny Papcunové z PRIDE Košice procházela davem skupinka teenagerů, kteří volali „fuck LGBT“. Chvíli předtím zase kolem shromáždění pochodoval muž, který nesl transparent s nápisem „Bojte se Boha a vzdejte mu čest“ a do megafonu předčítal citáty z bible. Účastníci akce muže vypískali a policisté z antikonfliktního týmu ho odvedli dál od smutečního shromáždění.

Shromáždění Společně proti nenávisti na Václavském náměstí, říjen 2022.
Shromáždění Společně proti nenávisti na Václavském náměstí, říjen 2022. Zdroj: Refresher/David Marcin

Ještě předtím, než shromáždění začalo, na svém twitterovém účtu policie uvedla, že zadržela a vyslechla muže, který na Facebooku pod příspěvkem události vyhrožoval násilím. 

Politici i herci 

Z politiků se shromáždění v roli podporovatelů účastnili například senátor Miloš Vystrčil (ODS), který by měl i po volbách pokračovat jako předseda Senátu, či pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Vystrčil se na místě setkal s Romanem Samotným, majitelem bratislavského klubu. „Nenávist vůči LGBTQ+ je pro mě stejně nepřijatelná jako antisemitismus. Vyjádřit lítost a soustrast nestačí, nesmíme mlčet, musíme se zlu a nenávisti jasně postavit,“ uvedl Vystrčil na Twitteru.

LGBTQ protest
Zdroj: Refresher/David Marcin

Zrovnoprávnění LGBTQI+ lidí na shromáždění podpořila také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „My všichni stojíme za principem rovnoprávnosti a důstojného života, který musí být přístupný opravdu všem bez rozdílu,“ řekla další z řečnic, šéfka českého zastoupení Evropské komise, Monika Landmanová. 

Podporu LGBTQI+ lidí na shromáždění vyjádřili mimo jiné herci Jan Cina, Daniel Bambas a Michal Jagelka, herečky Bára Hrzánová a Veronika Khek Kubařová a raper Vladimir 518.

Výzvu k větší právní ochraně LGBTQI+ lidí podpořili vládní Piráti i vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Patříme na Západ! A na Západě je zcela běžné, že uzavírat manželství mohou nejen muž a žena, ale i dvě ženy a dva muži. Zákon o manželství pro všechny, který předložil můj kolega Josef Bernard, již leží ve sněmovně. Nevidím žádný důvod, proč bychom jej nemohli hned schválit,“ napsal Rakušan na Twitteru.

26. října 2023 7:21 Čas čtení 2:27 Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku

K závěru Aleš Cibulka odlehčil shromáždění polibkem svého partnera Michala Jagelky: „Tohle je pozdrav pro manžele Jochovy, protože my víme, že se dívají,“ žertoval moderátor na účet manželské dvojice, která dlouhodobě oponuje tomu, aby gayové a lesby mohli vstupovat do manželství. „Teď jsme rozbili asi tak 4200 tradičních rodin,“ dodal po polibku, načež se Lenka Králová udiveně zeptala, zda „má takovýto polibek ohrožovat děti“. 

LGBTQ protest
Zdroj: Refresher/David Marcin

Přenos a všechny proslovy řečníků si můžeš zpětně pustit ze záznamu živého vysílání spolku Prague Pride. 

Co se vlastně přesně stalo na Slovensku? V Bratislavě v polovině října devatenáctiletý mladík zastřelil dva lidi ve věku 23 a 26 let a vážně poranil osmadvacetiletou ženu před barem Tepláreň, který navštěvují lidé z komunity LGBTQI+. Střelec z místa činu uprchl a později spáchal sebevraždu. Na sociální síti podle prokuratury před činem umístil manifest namířený proti členům komunity LGBTQI+ a také Židům.

Slovenská policie případ vyšetřuje jako terorismus. Muž podle ní u gay baru zaútočil poté, co mu nevyšel záměr útoku na slovenského premiéra Eduarda Hegera. V Bratislavě a v Žilině se ve středu konala poslední rozloučení s oběťmi vraždy.

Domů
Sdílet
Diskuse