Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Jana Chovancová
1. listopadu 2022 16:36
Čas čtení 0:43

Nejsilnější raketa od SpaceX dnes konečně po třech letech odstartovala

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Nejsilnější raketa od SpaceX dnes konečně po třech letech odstartovala
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

Mise je úspěšná a společnost SpaceX zvládla i přistání obou přídavných raketových stupňů.

Raketa Falcon Heavy, za kterou stojí americká společnost SpaceX, je nejsilnější raketou současnosti. Dnes po více než třech letech vzlétla, informují o tom CNN a CNBC.

Vystartovala ve 14:41 našeho času z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. SpaceX jí plní armádní kontrakt a zároveň vynesl do vesmíru několik dalších satelitů. Ty jsou především experimentální.

Falcon Heavy se skládá ze třech upravených prvních stupňů rakety Falcon 9 a klasického druhého stupně. Ten je vybaven jedním raketovým motorem Merlin 1D, který je upraven pro optimalizovaný provoz ve vakuu. Raketa původně vznikla jako nápad pro snadné vytvoření silné rakety, avšak celý proces vývoje se ukázal jako neobvykle komplikovaný. Proto se zpozdil i její první let.

Při startu raketu pohání celkem 27 motorů Merlin 1D a vyvíjí tah ve výši 22 820 kN, což je nejvíce ze všech raket na světě. Překonala i navenek velmi podobnou raketu Delta IV Heavy. Ta má však mnohem menší kapacitu a místo několika malých motorů ji pohánějí tři velké.


Kvůli utajenému hlavnímu nákladu skončilo vysílání dříve než obvykle. Je však možné, že do konce roku poletí Falcon Heavy ještě jednou.

Domů
Sdílet
Diskuse