Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
2. listopadu 2022 17:48
Čas čtení 1:58

Alkohol je v USA příčinou pětiny úmrtí mezi 20. a 49. rokem, uvádí studie

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Alkohol je v USA příčinou pětiny úmrtí mezi 20. a 49. rokem, uvádí studie
Zdroj: Unsplash/Dylan de Jonge

Alkohol zabijí velmi efektivně. Dle vědecké studie týmu Marissy Esser, vedoucí protialkoholního programu amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, je jeho obětí jeden z pěti zemřelých Američanů v dospělém produktivním věku.

Jeden z pěti Američanů ve věku od 20 do 49 let umírá kvůli nadměrné konzumaci alkoholu, uvedla studie týmu Marissy Esser, jež vede protialkoholní program amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Studie zveřejněná v úterý nabízí i rozšířenou statistiku dospělých mezi 20 až 64 lety – v této věkové kategorii umírá na excesivní pití jeden z osmi Američanů. Dle Esser se v porovnání s dřívějšími léty jedná o jasný nárůst. „Jde o vedoucí příčinu předčasných úmrtí,“ uvedla doktorka v rozhovoru pro CNN.

15. července 2022 12:01 Čas čtení 1:11 Žádné množství alkoholu není zdravé, pokud ti je méně než 40 let, tvrdí studie Žádné množství alkoholu není zdravé, pokud ti je méně než 40 let, tvrdí studie

V průřezové studii bylo analyzováno 694 660 úmrtí za rok v letech 2015 až 2019. Výsledky naznačily, že nadměrná konzumace alkoholu představovala 12,9 % celkových úmrtí u dospělých ve věku 20 až 64 let a 20,3 % úmrtí u dospělých ve věku 20 až 49 let.

Výzkumníci analyzovali údaje v rámci států i federativní republiky a zaměřili se na úmrtí plně nebo částečně přičitatelná nadměrnému pití. Tyto příčiny smrti zahrnovaly dopravní nehody, otravu alkoholem a další zdravotní dopady alkoholismu, jako je onemocnění jater.

Ne vždy to ale bylo možné. Někdy podle vedoucí výzkumu došlo k úmrtí, k němuž přispěl alkohol, ale nešlo to jasně prokázat či ověřit. V některých případech zase nebylo možné ověřit, jestli nemocný člověk, který dříve hodně pil, opravdu zemřel na následky přemíry pití, nebo zemřel na něco jiného.

„Není se čemu divit,“ citovalo CNN profesora zdravotnického práva, politiky a managementu na Bostonské univerzitě Davida Jernigana, který se studie nezúčastnil. „Jedná se o konzervativní odhad. Této problematice se ani zdaleka nedostává takové pozornosti, jakou by měla mít. Výzkumníci nadále ukazují, že nadměrné užívání alkoholu je v USA velkým problémem,“ dodal.

Máš pocit, že ti konzumace alkoholu způsobuje problémy? Obrátit se můžeš kdykoliv (ve dne nebo v noci) o radu i na Linku bezpečí na čísle 116 111. Jestli si raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h.

Pokud už jsi dospělý*á a máš dojem, že ti alkohol přerůstá přes hlavu, zavolej na Linku první psychické pomoci 116 123.


Co se týká České republiky, Zpráva o alkoholu v České republice 2021 uvádí: „Poslední odhad celkové úmrtnosti přiřaditelné alkoholu byl v ČR proveden za r. 2010, kdy bylo
vyčísleno 6,5 tis. úmrtí, což představovalo 6 % celkové úmrtnosti v ČR.“

Jakékoliv množství alkoholu není pro osoby mladší 40 let zdravé

Alkoholu se věnuje spousta studií, z nichž jsme ti jednu přiblížili v červenci. Výzkumníci z Washingtonské univerzity v Seattlu publikovali v časopisu The Lancet studii, jež to prakticky potvrzuje. Pro osoby mladší 40 let není alkohol zdravý v jakékoliv míře, jelikož je nejčastější příčinou dopravních nehod, zranění i zabití. Pro osoby nad 40 let ale může být prospěšný zejména v prevenci proti kardiovaskulárním chorobám, infarktu nebo cukrovce.

2. listopadu 2022 10:32 Čas čtení 0:48 VIDEO: Drogový dealer v Brně si zřídil kancelář přímo na ulici. Zájemci o pervitin čekali spořádaně ve frontě VIDEO: Drogový dealer v Brně si zřídil kancelář přímo na ulici. Zájemci o pervitin čekali spořádaně ve frontě

Podle hlavní autorky práce a profesorky zdravotní metriky v Institutu pro zdravotní metriky a hodnocení na Lékařské fakultě Washingtonské univerzity Emmanuely Gakidou se vyloučilo, že by byť jen malé množství alkoholu mělo jakékoliv pozitivní účinky na lidský organismus, zejména na léčbu tuberkulózy nebo vysokého tlaku. Navíc u osob pod 40 let není prospěšný vůbec.

Domů
Sdílet
Diskuse