Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
7. listopadu 2022 17:12
Čas čtení 2:44

Podezřelý z vraždy sekyrou ve Vysokém Mýtě měl nastražit výbušné zařízení u školy v Pardubicích

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Podezřelý z vraždy sekyrou ve Vysokém Mýtě měl nastražit výbušné zařízení u školy v Pardubicích
Zdroj: Policie ČR

Dva zločiny, jeden pachatel. Policie spojila vraždu z Vysokého Mýta a nástražný výbušný systém nalezený u jedné školy v Pardubicích s jediným pachatelem. Ten je již po smrti.

Hrůzný čin vraždy sekyrou ve Vysokém Mýtě a nastražený výbušný systém u střední školy v Pardubicích měl mít na svědomí jeden člověk, uvedla v pondělí v tiskové zprávě policie, podle níž jedinec neoperoval ve skupině, pročež je bezpečné zveřejnit další informace k případu. Podezřelý devatenáctiletý mladík je navíc po smrti, o čemž jsme tě informovali o víkendu.

6. listopadu 2022 9:26 Čas čtení 0:27 Muž podezřelý z vraždy ve Vysokém Mýtě se před zadržením otrávil. V nemocnici zemřel Muž podezřelý z vraždy ve Vysokém Mýtě se před zadržením otrávil. V nemocnici zemřel

V sobotu ráno, jak jsme psali, byla policie zavolána k případu vraždy sekyrou za bílého dne ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Policie podezřelého rychle vypátrala, ten však před zatčením polkl jed a v nemocnici na důsledky otravy zemřel. V pondělí policisté sdíleli s veřejností okolnosti celého případu.

Neoblíbený žák

Policisté z Pardubic přijali v pátek 4. listopadu okolo půl druhé odpoledne hlášení, že v areálu SPŠ chemické byl nalezen předmět připomínající nástražný výbušný systém. Nalezli jej studenti v kontejneru vedle hlavní budovy. Na místo proto byly vyslány dostupné hlídky a pyrotechnici a začala evakuace celkem 800 lidí.

„Oním předmětem byla sportovní taška, ve které se nacházel uzavřený tlakový hrnec, ke kterému byl připevněný elektrický obvod s časovačem. V tašce se nacházela také krabice s hřebíky,“ popsala vzhled improvizované bomby mluvčí policie Markéta Janovská. I přes všechny vyzkoušené metody nemohli pyrotechnici hrnec bezpečně otevřít, proto jen systém částečně rozebrali a zajistili jej. Jiný podobný systém v okolí školy nenašli.

Večer poté přišla policie na stopu možného podezřelého, kterým měl být devatenáctiletý místní student, po němž začala okamžitě pátrat. To se ale ukázalo jako problematické; mladík nekomunikoval přes sociální sítě ani jinak a ani přes vyhlášené celostátní pátrání nebyl k nalezení.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Podle získaných informací se navíc jednalo o studenta, který do kolektivu nezapadal, měl špatný prospěch a bydlel na internátě. „Jak jsme později zjistili, v době ohlášení nálezu se tento student pravděpodobně nacházel v okolí školy, a tudíž věděl, že zde zasahuje policie. Zřejmě i proto dělal vše, aby nemohl být nalezen. Přes probíhající rozsáhlé pátrání během celé noci nebyl podezřelý dopaden,“ dodala Janovská.

Vražda ve Vysokém Mýtě

Zdánlivě nespojitelné se následně stalo pravdou, když policie spěchala v sobotu k ohlášenému napadení po sedmí hodině ranní na ulici ve Vysokém Mýtě. Řada svědků volala policii, aby nahlásila, že viděla muže, který napadl sekerou jiného, a že agresor z místa činu odchází. Po příjezdu našla hlídka muže v tratolišti krve.

„Podezřelého muže policisté pronásledovali a za použití donucovacích prostředků ho zadrželi asi 18 minut po činu, zhruba 500 metrů od místa napadení. Muž měl v ruce sekeru, kterou odložil. Po zadržení policistům uvedl, že se chtěl pomstít okolí a zabít více lidí,“ objasnila Janovská motiv útočníka, který policie nechtěla sdělit.

„Pro nás bylo nejdůležitějším hlediskem zajištění bezpečnosti osob, proto probíhaly desítky úkonů, které jsme nemohli aktuálně komentovat. A protože v tuto chvíli nemáme žádné indicie, že by podezřelý měl společníka nebo spolupachatele nebo byl členem nějaké obdobně smýšlející skupiny, můžeme nyní omezený okruh informací uvolnit,“ dodal ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Ptáček.

22. března 2024 9:00 Čas čtení 8:14 Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub

Muž vraždil, dle svých slov, ve Vysokém Mýtě zcela náhodně, stejně tak si vybral i svou oběť. Mnoho toho ale neřekl, jelikož začal po zadržení zvracet. Policie od něj záhy zjistila, že spolykal jed, který ale nedefinoval. Přivolaná záchranná služba jej odvezla do nemocnice, kde ale ještě v dopoledních hodinách zemřel.

Prohlídka objevila další chemikálie

Krátce po jeho zadržení vyšla pravda najevo. „V rámci domovní prohlídky a prohlídek dalších prostor, kde se podezřelý pohyboval, jsme nalezli další předměty, komponenty a chemické látky k možnému sestavení NVS. Nutno říct, že se jednalo o běžně dostupné věci, které se dají koupit,“ napsala Janovská.

„Obě trestní řízení jsou vedena společně. Při provedení domovní prohlídky podezřelého zajistili kriminalisté mnoho komponentů a chemických látek k výrobě různých sloučenin. Zajištěno bylo i mnoho osobních záznamů podezřelého. Zajištěné věci budou postupně dále konzultovány a vyhodnocovány se znalci – zejména v oboru psychiatrie a psychologie, se soudními lékaři a pyrotechniky,“ dodala státní zástupkyně Lenka Faltusová. 

„V této době podle všech nám dostupných informací nehrozí v souvislosti s osobou podezřelého žádné riziko, musím však zmínit, že vzhledem k zajištěným předmětům nelze vyloučit, že podezřelý plánoval v blízké době provedení útoku s daleko vážnějšími následky na místě s větší koncentrací lidí, což je jedna z hlavních vyšetřovacích verzí,“ ukončil Ptáček.

Domů
Sdílet
Diskuse