Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
8. listopadu 2022 7:57
Čas čtení 1:10

Dnes mají kandidáti na prezidenta poslední možnost podat přihlášku. Zatím se jich nominovalo čtrnáct

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dnes mají kandidáti na prezidenta poslední možnost podat přihlášku. Zatím se jich nominovalo čtrnáct
Zdroj: Wikimedia Commons/Alena Tučímová/volně k užití

Zájemci o úřad prezidenta mají v úterý poslední šanci, aby dodali Ministerstvu vnitra přihlášky pro prezidentské volby v lednu příštího roku. Lhůta končí v 16:00.

Do pondělního poledne se nominovalo 14 kandidátů včetně hlavních favoritů. Volební účty si zřídilo 21 zájemců. Ministerstvo podané přihlášky překontroluje do 24. listopadu a o den později rozhodne o jejich registraci. Během předchozího vybírání hlavy státu před pěti lety předložily kandidaturu dvě desítky adeptů, zákonným podmínkám vyhovělo devět z nich, uvádí ČTK.

Minulý týden se do voleb přihlásili předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová nebo senátor Pavel Fischer, tento týden je doplnil armádní generál ve výslužbě a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel.

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Do konce října předložili své přihlášky senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, a to spolu s dalšími čtyřmi adepty.

Podají přihlášky i Janeček s Divišem?

Přihlášku mají v úterý podat také podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš, oba uvádějí, že mají k dispozici podpisy občanů. „Skvělá zpráva! Máme to!“ napsal na Twitter prezidentský kandidát Karel Diviš. Na tiskové konferenci minulý pátek uvedl, že se mu podařilo nasbírat 60 tisíc podpisů občanů a občanek ČR. Janeček dle dostupných informací dostatek podpisů zatím neoznámil, na začátku října Deník N informoval, že kandidátovi chybí ještě desítky podpisů.

Odpoledne na ministerstvo vnitra přijde i odborový předák Josef Středula, který sháněl podporu od občanů i senátorů. Přibýt by mohly podle odhadů celkem ještě tři či čtyři přihlášky vážných uchazečů.

Anketa:
Tak co ty, máš dostatek podpisů?
Jasný, mám jich bambilion, běžím na vnitro.
Ne, podepsala se mi jenom máma.
Jasný, mám jich bambilion, běžím na vnitro.
35 %
Ne, podepsala se mi jenom máma.
65 %

Podmínkou účasti v prezidentských volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů. Podpisy nelze po dnešku doplňovat, na rozdíl od jiných údajů. První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna, předpokládané finále o dva týdny později. Říjnový předvolební průzkum zatím ukázal, že souboj o Hrad lze zatím očekávat mezi Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou a Andrejem Babišem.

Domů
Sdílet
Diskuse