Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2022 21:30
Čas čtení 7:56
Martin Adam Pavlík

Antikřesťanské klipy plné erotiky a šokující texty. Toto je kapela The Pretty Reckless

Antikřesťanské klipy plné erotiky a šokující texty. Toto je kapela The Pretty Reckless
Zdroj: Getty Images/David Wolff – Patrick
HUDBA
Uložit Uložené

Alt-rocková parta v čele s Taylor Momsen má image temných „gotiků“.

Nic nevystihuje jejich vystoupení víc než úderná rocková sexy show. The Pretty Reckless charakterizuje mladická dravost, rebelské a antikřesťanské videoklipy plné erotiky či anarchie a vyzrálé, drsné texty v jemně nihilistickém hávu, ze kterých jde cítit frustraci, hněv, cynismus či výraznou společensko-politickou kritiku.

Doporučeno
Oasis: Prohlašovali, že jsou nejlepší kapela na světě, ale nakonec je pohřbilo vlastní ego Oasis: Prohlašovali, že jsou nejlepší kapela na světě, ale nakonec je pohřbilo vlastní ego 17. září 2021 9:30

Výstřední frontmanka kapely Taylor Momsen už od počátku hravě a rafinovaně spojovala flegmatický projev Kurta Cobaina z Nirvany s „chraplákem“ a až šílenými padělky Chrise Cornella z kapely Soundgarden. Nemůžeme ale nezmínit i podobnost s Courtney Love ze skupiny Hole či s legendární Joan Jett. 


Ne náhodou hudební kritici označují The Pretty Reckless jako kapelu hrající post-grunge. I když dalším výrazným vlivem je hardrock, tím naprosto nejvýstižnějším žánrem pro tuto newyorskou bandu je právě alternativní rock, ve kterém se nesl i její silný LP debut s názvem Light Me Up.

Taylor Momsen The Pretty Reckless
Zdroj: Getty Images/Katja Ogrin/Redferns

Sladkých sedmnáct a spousta traumat na krku

Možná i ty jsi The Pretty Reckless poznal/a ještě na střední škole a okamžitě tě upoutalo jejich „emo“ vzezření a osobité vystupování před kamerami. Výrazný make-up Momsen, černé oblečení nebo neustálé polemizování o depresích a smrti. Jako by je ani nebavil život. Několik teenagerů s psychickými problémy se s jejich hudbou ztotožnilo a kapela rychle nabrala masu věrných fanoušků. 

Všechno umocnilo to, že v době vydání prvního alba Light Me Up, tedy v roce 2010, bylo zpěvačce Taylor Momsen jen sedmnáct let, přičemž když kapelu v roce 2009 zakládala a hrála první koncerty, bylo jí teprve šestnáct. Hudbu a texty začala tvořit se současným kytaristou Benem Phillipsem a hudebním producentem Katem Khandwalem. Na vystoupení si však najímali i jiné hudebníky, přičemž se kapela nejprve jmenovala pouze The Reckless.

Pro pochopení image a nálad Taylor Momsen je nezbytné zmínit její pozadí a minulost. Podle hudebního kanálu Heavi začínala Momsen jako herečka. Její rodiče ji vtáhli do světa showbyznysu už jako dvouletou. Modeling, točení televizních seriálů, filmů či reklam jí sice přineslo slávu, mnoho rozhovorů a neustálou pozornost kamer, ale zpěvačka sama prozradila, že právě proto neměla nikdy normální dětství ani kamarády.


Sláva v raném věku se tedy podepsala akorát tak pod její traumata, která ze sebe později jako hudebnice potřebovala vykřičet. Taylor Momsen si můžeš pamatovat například z vánoční pohádky Grinch, kde se představila po boku Jima Carreyho, z válečného dramatu We Were Soldiers, kde ztvárnila dceru Mela Gibsona, ale také z populárního seriálu Gossip Girl. Tam sice působila jako milá, slušná, usměvavá dívka, ale na koncertním pódiu se později změnila na ďáblici, se kterou si není radno zahrávat.

Odvážné kontroverzní videoklipy a první hity

„Nikdy jsem nebyla dívkou se zvrácenou myslí, ale všechno vypadá lépe, když zapadne slunce. Kvůli tobě chci zemřít, nikdy nebudu dost dobrá. Pokaždé, když se podívám do tvých očí, chci zemřít. Ochutnej mě, vypij mou duši. Ukaž mi všechny věci, které bych neměla vědět,“ zpívá Momsen v prvním singlu kapely s názvem Make Me Wanna Die, který vyšel nejprve na debutovém EP s názvem The Pretty Reckless a později i na prvním LP Light Me Up ve stejném roce.


Bylo hned jasné, jakým směrem se bude kapela ubírat. Ve videoklipu k této skladbě kráčí Momsen špinavými ulicemi New Yorku, přičemž ze sebe postupně shazuje oblečení. Brzy zjišťujeme, že putuje na hřbitov, kde už je úplně nahá a začne hořet.  


Mezi prvními hity se objevily také emotivní písně Zombie (vyšla na prvním EP), Miss Nothing, My Medicine či Just Tonight. Zejména díky nim sklidila kapela obrovský komerční úspěch. Skvělé prodeje doplnily i pozitivní recenze například z New York Times či magazínu Kerrang. Další videoklip ke skladbě Miss Nothing opět zvedl obočí všem konzervativcům.


Na scéně, která připomíná poslední večeři Krista, se spoře oděná zpěvačka plazí po stole plném jídla a shazuje ho na zem, dělá nepořádek a rozbíjí skleněnou láhev o hlavu jiného člena kapely. Na konci zůstává v obrácené póze ukřižovaného Krista na stole.


Komentáře o pornu, přelepené bradavky a divoké koncerty

Tehdy stále jen sedmnáctiletá Taylor Momsen nepřitahovala pozornost veřejnosti a médií pouze videoklipy a texty, ale také různými komentáři v rozhovorech k citlivým tématům. V rozhovoru pro Revolver se například přiznala, že sleduje porno a masturbuje. Prý viděla i sex tape, kterou natočili Tommy Lee s Pamelou Anderson.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124711 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co Taylor Momsen vyvedla na koncertě v Barceloně.
  • Jak dopadl duet Taylor Momsen a Marilyna Mansona.
  • S jakou slavnou kapelou byli The Pretty Reckless na turné a proč skončilo tragicky.
  • Proč Momsen upadla do těžkých depresí a bojovala se závislostí.
Domů
Sdílet
Diskuse