Vyzkoušej tradici v moderním provedení, a to nejen, když svatý Martin slaví svátek. K vínu je nejlepší husa a nikdo přece neříkal, že musí být z masa. Udělali jsme si jednu vlastní a byla velmi dobrá. A hlavně jsme měli navařeno za hodinu.
Svatomartinské hody, to je kromě vína také plno husích vývarů, paštik, tučných řízků a další zvěřiny. O tradiční pečenou husu však dobrovolně přichází všichni, kteří se rozhodli, že nechtějí jíst maso. Tento fakt nicméně není důvodem zbavit se předzimního hodování úplně – zelí i knedlíky totiž jíme všichni, stačí tedy pouze nahradit maso, což se dnes dá vcelku elegantně a různými způsoby. A co je hlavní, navařeno (i s přípravou) máme za hodinu.
Zvolili jsme variaci z webu Jíme jinak, jenž nám slibuje „českou sváteční klasiku“ bez lepku, s níž si „užijeme tradiční chuť, ale nebude nám po jídle těžko“. Vyhlídky máme vynikající, proto nezbývá nic jiného, než se pustit do vaření.
Abychom měli řádnou svatomartinskou tabuli, uděláme si vlastní „husu“ i s knedlíkem. Nejprve začneme přílohou a následně se přesuneme k hlavnímu chodu. Rozhodli jsme se, že uděláme rychlé knedlíky z ovesných vloček bez vajec i mléka, jelikož vločky máme rádi a čas jsou peníze.
Původně jsme chtěli vyzkoušet knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře, ale nakonec jsme zvolili jednodušší variantu.
Suroviny:
Na knedlíky pro 4 osoby potřebuješ:
- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
- trochu vroucí vody na spaření
- sůl
- cca 5 lžic pohankové mouky
Případně můžeš přidat:
- cca 4 lžíce burizonů
Recept:
1. V první řadě si do misky vsypeš ovesné vločky. Pokud máš obyčejné vločky, je dobré je ještě předtím pomlít v mixéru. Následně je vroucí vodou spaříš tak, aby nasákly vodu, ale aby voda nebyla vidět na krajích. Vločky zamíchej.
2. V případě, že chceš použít burizony na odlehčení, nasypeš nahoru jejich vrstvičku. Pokud ne, můžeš s klidem vynechat a pouze misku zaprášit pohankovou moukou a posolit. Mezitím se voda dostane do všech vrstev, což ti umožní vypracovat těsto.
3. Z těsta vytvaruješ váleček, koule nebo kuličky, které následně vhodíš do osolené vroucí vody. Necháš je tam tak dlouho, dokud neplavou 5–10 minut na povrchu. Doba varu obvykle záleží od toho, jak velké máš knedlíky nebo silný sporák. Jestli nemáš jistotu, že jsou knedlíky hotové, můžeš je zkusmo rozkrojit a podívat se, zda je střed hotový.
Nyní je čas podívat se na samotnou „husu“ se zelím, kterou nám nahradí dobře ochucený tempeh, jenž jsme měli v lednici. V první fázi si připravíme zelí.
Suroviny:
Na zelí pro 4 osoby potřebuješ:
- 1 cibuli
- půlku červeného zelí
- 2 lžíce sladu nebo rýžového sirupu
- zeleninový vývar
- lžičku kmínu
- umeocet
- jablečný ocet
- sůl
- olej
Případně můžeš přidat:
- trochu kysaného zelí
- místo vývaru dát vodu
Recept:
1. V prvním kroku si připravíš zelí, které nakrájíš na co nejjemnější proužky, a k tomu na kostičky nakrájenou cibuli. Na trošce oleje nejprve orestuješ cibulku se solí a až bude hotová dosklovata, přidáš zelí a celý kmín. Pak necháš zelí chvíli restovat.