Vyzkoušej tradici v moderním provedení, a to nejen, když svatý Martin slaví svátek. K vínu je nejlepší husa a nikdo přece neříkal, že musí být z masa. Udělali jsme si jednu vlastní a byla velmi dobrá. A hlavně jsme měli navařeno za hodinu.
Svatomartinské hody, to je kromě vína také plno husích vývarů, paštik, tučných řízků a další zvěřiny. O tradiční pečenou husu však dobrovolně přichází všichni, kteří se rozhodli, že nechtějí jíst maso. Tento fakt nicméně není důvodem zbavit se předzimního hodování úplně – zelí i knedlíky totiž jíme všichni, stačí tedy pouze nahradit maso, což se dnes dá vcelku elegantně a různými způsoby. A co je hlavní, navařeno (i s přípravou) máme za hodinu.
Zvolili jsme variaci z webu Jíme jinak, jenž nám slibuje „českou sváteční klasiku“ bez lepku, s níž si „užijeme tradiční chuť, ale nebude nám po jídle těžko“. Vyhlídky máme vynikající, proto nezbývá nic jiného, než se pustit do vaření.

Abychom měli řádnou svatomartinskou tabuli, uděláme si vlastní „husu“ i s knedlíkem. Nejprve začneme přílohou a následně se přesuneme k hlavnímu chodu. Rozhodli jsme se, že uděláme rychlé knedlíky z ovesných vloček bez vajec i mléka, jelikož vločky máme rádi a čas jsou peníze.

Původně jsme chtěli vyzkoušet knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře, ale nakonec jsme zvolili jednodušší variantu.
Suroviny:
Na knedlíky pro 4 osoby potřebuješ:
- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
- trochu vroucí vody na spaření
- sůl
- cca 5 lžic pohankové mouky
Případně můžeš přidat:
- cca 4 lžíce burizonů
Recept:
1. V první řadě si do misky vsypeš ovesné vločky. Pokud máš obyčejné vločky, je dobré je ještě předtím pomlít v mixéru. Následně je vroucí vodou spaříš tak, aby nasákly vodu, ale aby voda nebyla vidět na krajích. Vločky zamíchej.

2. V případě, že chceš použít burizony na odlehčení, nasypeš nahoru jejich vrstvičku. Pokud ne, můžeš s klidem vynechat a pouze misku zaprášit pohankovou moukou a posolit. Mezitím se voda dostane do všech vrstev, což ti umožní vypracovat těsto.
3. Z těsta vytvaruješ váleček, koule nebo kuličky, které následně vhodíš do osolené vroucí vody. Necháš je tam tak dlouho, dokud neplavou 5–10 minut na povrchu. Doba varu obvykle záleží od toho, jak velké máš knedlíky nebo silný sporák. Jestli nemáš jistotu, že jsou knedlíky hotové, můžeš je zkusmo rozkrojit a podívat se, zda je střed hotový.

Nyní je čas podívat se na samotnou „husu“ se zelím, kterou nám nahradí dobře ochucený tempeh, jenž jsme měli v lednici. V první fázi si připravíme zelí.
Suroviny:
Na zelí pro 4 osoby potřebuješ:
- 1 cibuli
- půlku červeného zelí
- 2 lžíce sladu nebo rýžového sirupu
- zeleninový vývar
- lžičku kmínu
- umeocet
- jablečný ocet
- sůl
- olej
Případně můžeš přidat:
- trochu kysaného zelí
- místo vývaru dát vodu
Recept:
1. V prvním kroku si připravíš zelí, které nakrájíš na co nejjemnější proužky, a k tomu na kostičky nakrájenou cibuli. Na trošce oleje nejprve orestuješ cibulku se solí a až bude hotová dosklovata, přidáš zelí a celý kmín. Pak necháš zelí chvíli restovat.

2. Po chvilce restování jej podliješ vývarem, který si buď koupíš hotový v supermarketu, nebo si jej uvaříš předem z polévkové směsi, nebo vodou, ale jen tak, aby bylo potopeno pouze z půlky. Následně jej vaříš 20 minut až půl hodiny, aby bylo měkké a sladké. V případě, že si zelí nakrájíš na větší proužky, vař déle. Jakmile změkne, zavaříš do něj na zahuštění lžíci kukuřičného škrobu, který rozmícháš ve studené vodě.
3. Nakonec zelí vypneš a v případě, že ti chutná kysané zelí, jej do něj můžeš přidat. Následně ochutnej a dochuť buď sladem či rýžovým sirupem, aby bylo sladší, nebo umeoctem, aby bylo kyselejší a slanější, případně jablečným octem pro sladkokyselou chuť. Nezapomeň však, že je nutné dochucovat po troškách, aby se to nepřehnalo.

Vrcholem našeho pokrmu je „husa“, která nikdy husou nebyla. Tajemství se skrývá v dochucení.
Suroviny:
Na „husu“ pro 4 osoby potřebuješ:
- marinovaný nebo uzený tempeh
- 2 cibule
- 1 lžičku drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci sójové omáčky
- sůl
- 1 lžíci sladu/rýžového sirupu
- olej
Případně můžeš přidat:
- 1 lžičku mletého koriandru
Recept:
1. Recept je znovu poměrně jednoduchou záležitostí. V první řadě si nakrájej cibuli na jemné proužky, zatímco česnek necháš v celku. Na pánvi si potom na několika lžicích oleje pomalu orestuješ cibuli dozlatova se solí. Po chvíli přidáš drcený kmín a prolisuješ česnek.

2. Do této nádherně vonící směsi přidáš tempeh nakrájený na plátky, který opečeš z obou stran. Posléze přidej jednu lžíci sójové omáčky a jednu až dvě lžíce sladu nebo sirupu a nech zpěnit. Tempeh je nutné převalovat pomalu, aby se obalil, ale nepolámal.
3. A je prakticky hotovo. Nyní jen stačí pokapat knedlíky cibulkou z tempehu a přidat posypky dle libosti. Určitě to nepokazíš jarní cibulkou, salátem a nějakou další vhodnou zeleninou.
Na receptu je super to, že si na něm pochutnají i děti. Stačí ho jen lehce upravit tak, aby to pro ně nebylo moc pikantní. Navíc když máš poblíž zdravou výživu, můžeš knedlík prostě a jednoduše koupit. Zelí je ten samý případ; pokud máš problém sehnat červené zelí, podobně jako my, stačí koupit kysané a do něj vložit orestovanou cibulku.

Doufáme, že ti „husa“ chutnala! Pokud máš zájem o další recepty, dej vědět do komentářů, co chceš, abychom připravili.