Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. listopadu 2022 20:49
Čas čtení 0:42

Mapa: Podívej se, které obce Česka jsou nejvíce ohroženy chudobou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mapa: Podívej se, které obce Česka jsou nejvíce ohroženy chudobou
Zdroj: Wikimedia Commons/Jitka Erbenová/volně k použití

Destabilizující chudoba je zásadní problém. Agentura ukazuje, které obce Česka jsou na tom nejhůře.

Výzkumná agentura PAQ Research vypracovala mapu obcí České republiky, na níž je vidět úroveň chudoby dle jednotlivých obcí země. Destabilizující chudoba zanesená do interaktivní mapy podle webu Mapa vzdělávání úzce souvisí s exekucemi, bytovou nouzí rodin, životem v sociálně vyloučeném prostředí a nezaměstnaností v době recese.

10. listopadu 2022 17:50 Čas čtení 1:00 Poslanec Michálek požádal Zemana o milost pro manžele, kteří prováděli rituály s ayahuascou Poslanec Michálek požádal Zemana o milost pro manžele, kteří prováděli rituály s ayahuascou

Mapa znázorňuje, jak vysoká je v jednotlivých obcích chudoba rodin. Data pracovala s počtem rodin v exekucích, bytové nouzi, ale také s počty lidí, kteří žijí ve vyloučených lokalitách, a s procentem nezaměstnaných v době recese.

Ona destabilizující chudoba zasahuje především ekonomicky méně prosperující kraje, ale také větší města, jako jsou Ostrava, Plzeň nebo Brno. Na mapě můžeš vidět, že mezi nejchudší obce patří ty v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

„V těchto ORP žije 3× více lidí ve vyloučených lokalitách a v bytové nouzi, než je republikový průměr. V těchto lokalitách má navíc odhadem každý čtvrtý rodič exekuci, v celé ČR je to přibližně každý sedmý,“ komentovala společnost výsledky z Ústeckého a Moravskoslezského kraje. 

8. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 8:53 Zavedení školného? Studenti by během studia nemuseli pracovat a pomohlo by i sociálně slabším, říká autor návrhu Daniel Münich Zavedení školného? Studenti by během studia nemuseli pracovat a pomohlo by i sociálně slabším, říká autor návrhu Daniel Münich

Nejlépe na tom jsou naopak obce ve Zlínském, Pardubickém, Středočeském kraji a Kraji Vysočina. 

Domů
Sdílet
Diskuse