Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. listopadu 2022 20:28
Čas čtení 1:08

Češi pomáhají lidem v nouzi, potravinová sbírka vynesla 520 tun zboží

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Češi pomáhají lidem v nouzi, potravinová sbírka vynesla 520 tun zboží
Zdroj: Sbírka potravin/volně k užití

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova a pokrývá celou Českou republiku.

V podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se ve více než 1400 prodejnách podařilo vybrat 468 tun potravin. Z nich lze připravit až 936 000 porcí jídla. Zákazníci přispěli 52 tunami základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. V jarní sbírce se sešlo 325 tun zboží, loni na podzim dárci přispěli zbožím v celkovém množství 410 tun.

Lidí v nouzi je stále více

„Je smutnou realitou, že počet lidí v nouzi intenzivně narůstá, meziročně o 35 %, a to i těch, kteří dosud tento druh pomoci nepotřebovali. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž takřka plynule navázala obtížná situace způsobená vysokou mírou inflace a výrazným zdražováním základních potřeb,“uvedla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

„Negativní dopady současného tíživého stavu do života českých obyvatel jsou skutečně citelné. Opravdu mě proto těší, že se do podzimního kola Sbírky potravin opět zapojily všechny velké obchodní řetězce. Poděkování náleží všem jejich kmenovým zaměstnancům i brigádníkům, kteří přispěli ke zdárnému průběhu této velmi potřebné akce,“ dodal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

K myšlence pomoci lidem v nouzi se letos přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, Tesco a sítě drogerií dm drogerie markt a ROSSMANN.

Sbírka potravin se koná vždy na jaře a na podzim. Organizuje ji Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru. 

Kdo se do sbírky nezapojil, má možnost až do 22. listopadu v on-line obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz. Preferované jsou především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

Domů
Sdílet
Diskuse