Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
16. listopadu 2022 12:07
Čas čtení 1:39

PŘEHLED: Na výročí 17. listopadu proběhnou v Praze oslavy i demonstrace

Kategorie:
News
Uložit Uložené
PŘEHLED: Na výročí 17. listopadu proběhnou v Praze oslavy i demonstrace
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Česko si 17. listopadu připomíná Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva.

Česko se chystá na oslavy 17. listopadu. Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva připomenou pietní akce, pochody, happeningy nebo koncerty, konají se ale i demonstrace. Svátky si připomíná celé Česko, nejvíce akcí můžeš tradičně navštívit v hlavním městě.

Centrem oslav bude Národní třída

Hlavním dějištěm bude samozřejmě pražská Národní třída, na které 17. listopadu v roce 1989 ozbrojené složky násilně potlačily studentský průvod. Tradičně se k pamětní desce vydávávají zapálit svíčku stovky lidí, nechybí mezi nimi ani političky a politici. Na ploše celé Národní třídy pořádá tradičně studentská iniciativa Díky, že můžem program Korzo Národní

Na místě se už od ranních hodin budou konat koncerty, výstavy nebo pouliční představení. V plánu je také brunch na podporu samoživitelek. Nebudou chybět debaty věnované prezidentským volbám nebo ruské agresi na Ukrajině. 

V symbolický čas 17:11 zazní i Modlitba pro Martu. Celý program je opravdu bohatý, všechny akce a bližší informace o nich najdeš na stránkách Korzo Národní

Pietní akce i karnevalový průvod

Tradiční pietní akce před Hlávkovou kolejí k uctění památky studenta Jana Opletala a dalších studentů se uskuteční už od osmé hodiny ranní. Kdo byl Jan Opletal a jaké tragické události z roku 1939 si připomínáme, jsme ti popsali v historickém článku.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

O odlehčení svátku se už pojedenácté postará satirický karnevalový průvod masek Sametové posvícení. Na rozdíl od předchozích ročníků akce, které poukazovaly na palčivé problémy demokracie prostřednictvím humoru a satiry, bude ten letošní spíše výtvarný a zaměřený na téma války na Ukrajině. Průvod vyrazí v 15:00 hodin z parku na Kampě a přes Karlův most a Národní třídu projde až do Kampusu Hybernská. Tam bude následovat afterparty.

Demonstrací bude víc než dost

Státní svátek ale využije řada organizací i k rozličným demonstracím. Hnutí PES ohlásilo demonstraci za svobodu a demokracii, začít má od devíti hodin na Letenské pláni. Další ze série demonstrací pak plánuje iniciativa Česká republika na 1. místě. Průvod vyrazit z Opletalovy ulice k České televizi, kde se bude kromě „demonstrace za umožnění živého vystoupení v ČT a ČT24“ konat i protivládní protest.

U budovy České televize se ale podle Magistrátu hlavního města Prahy má konat i akce na vyjádření podpory České televizi. Spolek Milion chvilek pro demonstraci chystá happening k blížící se prezidentské volbě. Všechna veřejná shromáždění najdeš na stránkách magistrátu.

Koná se také Pochod za demokracii, který vyrazí v 15:00 hodin z Albertova na Václavské náměstí, kde se připojí k akci Koncert pro budoucnost. Na něm vystoupí třeba skupina Pussy Riot, Ben Cristovao, David Koller nebo Chinaski. 

Domů
Sdílet
Diskuse