Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 0:36
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Jak dobře znáš texty legendárních českých rapperů? Otestuj se v našem kvízu

KVÍZ: Jak dobře znáš texty legendárních českých rapperů? Otestuj se v našem kvízu
Zdroj: se svolením Sergeie Barracudy
HUDBA ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Titulek mluví za vše. Ukaž, jak jsi na tom.

Každý si pod legendárním rapovým trackem představí něco jiného. Pro jednoho je to oldschool z nultých let, pro druhého velký hit, který neminul televizi ani rádia, pro třetího něco virálního, co se mezi lidmi šířilo jako lavina v posledních pěti letech. My jsme si řekli, že pravda je u každého někde na půli cesty a že člověk, který se opravdu vyzná, by měl plavat jako ryba ve všech vodách.

Proto ti házíme pomyslnou rukavici novým kvízem. Dokaž si, že se v českých rapových textech orientuješ jako nikdo, a doplň všechny bary správně tak, jak jdou za sebou, a to na sto procent. Samozřejmě bez použití jakéhokoliv podvádění včetně googlení nebo pokládání zvídavých otázek kamarádům nebo kamarádkám.

U každé otázky máš nápovědu ve formě obrázku, který se k tracku pojí. Odměnou ti bude ujištění, že máš opravdu jedinečný přehled o tuzemské pouliční muzice, o kontextu jednotlivých skladeb, a dobrý pocit splněné práce pravého fanouška.

Doporučeno
KVÍZ: Dokážeš pojmenovat ikonická rapová alba jen podle jejich coveru? KVÍZ: Dokážeš pojmenovat ikonická rapová alba jen podle jejich coveru? 12. listopadu 2022 18:45
Kvíz
KVÍZ: Jak dobře znáš texty legendárních českých rapperů?
Zdroj: Refresher
110
... potom ležim, nedávám to, jenom zmar.
... musim, zdar.
... a na hlavě korunu nosí Budvar.
...dám si šest kousků, pak se sundám.
Vysvětlení
Kdo by neznal rutinu, která na přelomu tisíciletí převládala v životech Hacka a Phata alias K.O. Krú. Možná si ještě vzpomeneš, že na Lyrik Derby 1 v roce 2001 měli tito čeští rapoví velikáni track o tom, jak vypadá jejich sobotní den a noc. Samozřejmě že tomu všemu nasadí na Žižkově korunu Budvar, se ví.
Zdroj: Refresher
210
... hulím Kill Bill, Uma Thurman.
... v ruce půl gram a půl sem a půl tam.
... mám turban a zlatej řetěz jak sultán.
... palím hrozný jako gurmán.
Vysvětlení
Vrchol YZO EMPIRE a transformace do Milion+, konec existence Logica a příchod Yzomandiase. To byla doba, kdy se v éteru objevil track HVSHTHVG i s videoklipem s okultistickým nádechem. Před sedmi lety bylo evidentní, že přichází nový rapový fenomén, jenž se dnes minimálně dělí o český rapový trůn. Hulit Kill Bill byl základ.
Zdroj: Refresher
310
... na hlavě korunu, Tyler Durden, boy, tmou putuju.
... na hlavě korunu, GMG boy, furt putuju.
... na hlavě korunu, Tyler Durden, boy, tmou mutuju.
... na hlavě korunu, Narko Polo, boy, tmou putuju.
Vysvětlení
Větší nápovědu jsme v otázce ani dát nemohli, vždyť Tyler Durden a.k.a. tisíc dalších alter eg je opravdovou legendou ulic. Track Dreamin je jednou ze stop, která původně ústeckého Davida Štilipa proslavila nejprve v českém rapovém undergroundu a následně úplně všude. Jeho texty nelhaly, hlášky zevšedněly a zná jej každý. Bohužel, jak on sám říká, bejt real je vzácný, a proto si nyní sní svůj sen o penězích a velké rapové kariéře jako bezdomovec v ulicích Prahy.
Zdroj: Refresher
410
... a pak do očí koukat. Nejsem úchylák.
... jsem snad úchylák? Eeeee.
... a pak se odpoutat.
... a doufat, že bude ochotná se mnou spát.
Vysvětlení
První velká rapová hymna Stověžaté. PSH, LA4 a DJ Wich se skreči věru legendárními. Otvírák alba Repertoár je taktéž součástí desky z přelomu milénia, jež ovlivnila chod věcí. Orionův poslední bar, který níže tipuješ, zároveň není jeho posledním vstupem. Text má danou formu, je chytrý, zajímavý, vtipný... Je holt nutno jej znát.
Zdroj: Refresher
510
... abych se řídil jejich povelama.
... abych se jim hned plazil pod nohama.
... aby mě zajímala něčí pochvala.
... aby mou postelí byla podlaha.
Vysvětlení
Kontrolovat svoje ego? Proč? Nevidím jedinej důvod... Motivační nakopávačka do posilovny nebo mentální kouč zdarma, na tom nezáleží. Ektor jakožto definice rappera, který si jde přímo za svým, má k této problematice co říct. A posluchači na jeho slova slyší, vždyť videoklip k tracku Proč z alba Detektor čítá na YouTube přes 14 milionů zhlédnutí.
Zdroj: Refresher
610
... zkouříme se a pojedem v herně bomby.
... zkouříme se a p*jebeme, more, všechny.
... zkouříme se, more, gádžo, zdechni.
... zkouříme se a dáme je dole všechny.
Vysvětlení
Jak řekl, tak udělal. Dollar Prync se nikdy nezměnil, stejně jako uvádí v názvu tohoto tracku, a se svou pouliční vyřídilkou vystoupal až k vrcholu české rapové scény, spolupracím s nejužší špičkou, penězům a vlivu. Ne že by smíchovský čávo neměl vliv i dříve, zde ale mluvíme o něčem, co může být na očích.
Zdroj: Refresher
710
... pošlu tvůj rádoby striktní rap mimo internet.
... nechám vyhořet tvou řiť v hejnu komet.
... z řiti mi vylétaj ohně, je jak samet.
... v mezihvězdným prostoru vyvěsím pamflet.
Vysvětlení
Někteří fanoušci vnímají rok 2004 jako přelomový. Proč? Definitivní odpoutání z oldschoolových pout a čerstvý vítr v podobě nekompromisních elektro-synth-linek jako z jiné planety totiž provedly revoluci. Neodpustili bychom si, kdybychom do legendárních textů nezařadili alespoň jeden kousek z desky Toxic Funk od Supercrooo, jelikož doslova změnila chod dějin. Deska má více zapamatovatelných bars, ale vynecháme-li Fotky z novin, utkvěla nám v paměti Hackerova sloka z Pulzního hajzlu. Co tobě?
Zdroj: Refresher
810
... a zůstanu tam, nikam se nechystám, nikdy jsem nepotřeboval žádnou podporu.
... mám Archetyp 51, shows a sety všude a rádio k tomu.
... mám Archetyp 51, koncerty a sety všude a rádio k tomu.
... na špičku řetězce k prostřenému stolu.
Vysvětlení
Pamatuješ na You Dunn Know TV? Nebylo mnoho kanálů na českém YouTube, které by se víc zajímaly o domácí hudbu inspirovanou UK scénou. Netrvalo tak dlouho a přišlo na spolupráci s největší tuzemskou grimovou ikonou. Smack zpočátku hodně spolupracoval s labelem Hypno808, přičemž se nezřídka po jeho boku objevoval i Igor alias White Russian. Tato dvojka, jak bylo tehdy zvykem, udělala na track Nevíš, co jsem dělal dřív rychlý videoklip před kamerou – bez pozlátka, bez flexu, přirozeně. Dodnes si posluchači notují minimálně refrén, přestože od vydání klipu uběhne v lednu 10 let.
Zdroj: Refresher
910
... ulice je moje hřiště, vždy za tři, bez emocí.
... plivu ti na ksicht, když zem za sebou pálím.
... oči rudé jako býk, nic než úspěch nevidím.
... říkám, co vidím, a dělám, co cítím.
Vysvětlení
Ostrava měla na rapové mapě zastoupení prakticky vždy, tím těžší bylo se zde prosadit. Když ale v roce 2010 vydal svůj break-out hit Sergei Barracuda, nikdy nebylo jasnější, že se tamní pole popularity změní. Tehdy ještě rozkmotřen s prvním větší rapovým projektem Logica alias Yzomandiase, Zutroy Cliquem, začal Sergei B. vyučovat skrz melodie pravé vysoké školy života, Pouliční ekonomické. Absolvent Barracuda dokráčel i bez titulu poměrně daleko a zdá se, že ani po 13 letech jen tak neskončí.
Zdroj: Refresher
1010
... hádej, kdo všem haters stáhne fader.
... hádej, kdo drží mic, když klub spadne.
... hádej, kdo zapálí dýmku, postaví vigvam.
... hádej, kdo přijede k vám na Jam pod stan.
Vysvětlení
Začali jsme oldschool legendou a tou také skončíme. Z otázky asi není žádným překvapením, že se jedná o track Hádej kdo ze stejnojmenné a nejspíše i nejúspěšnější desky pražského hiphopového dua Indy a Wich. Bar, který bylo třeba rozluštit, možná není úplně největším punchlinem, ale má v sobě odkaz skvělé budoucnosti. Nejeden z nás se po roce 2006 koukal na sprej jinak, když slyšel největší vypalovačky ve filmu od Tomáše Vorla s názvem Gympl. A Jam, o kterém Indy nejspíš nemluví, jelikož se jedná o dřívější release, připomíná dosud druhý největší tuzemský rapový festival. Hip Hop Jam, na nějž od roku 2007 do roku 2011 jezdily tisíce lidí, pozval do Česka také například DJe Premiera nebo Ice Cuba.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse