Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
20. listopadu 2022 12:24
Čas čtení 1:21

Rusové podle svědků mučili a zabíjeli obyvatele Chersonu. Zajatcům údajně pouštěli do genitálií elektřinu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové podle svědků mučili a zabíjeli obyvatele Chersonu. Zajatcům údajně pouštěli do genitálií elektřinu
Zdroj: TASR/AP

Mučitelům přitom do tváře nikdo neviděl, byli totiž oblečeni v černém a na hlavách měli kukly.

Poté, co se ruské jednotky stáhly z Chersonu, se na povrch dostaly podrobnosti z doby jejich působení na jihu Ukrajiny, píše The Guardian. Ukrajinští vyšetřovatelé tvrdí, že Rusové obsadili záchytné centrum pro nezletilé.

Rusové obsadili budovu přibližně v polovině března. Následně ji dle New York Times proměnili v mužské vězení, kam začali svážet nepohodlné civilisty obviněné z partyzánství či neochoty spolupracovat s okupanty. Toto centrum následně začali využívat jako mučírnu, ve které údajně Ukrajince mučili, bili, ale i zabíjeli.

Několik místních obyvatel, jejichž příbytky se nacházejí v bezprostředním okolí věznice, potvrdilo, že z budovy byly slyšet výkřiky. Ty začaly přibližně 6 týdnů po obsazení budovy.

Evakuace Chersonu.
Evakuace Chersonu. Zdroj: TASR/AP

Rusové měli do centra vodit Ukrajince s pytli na hlavách, později odtud vynášeli těla. Místní obyvatel jménem Mykola má z balkonu výhled přímo na zadní dvůr obsazené budovy. Jak sám popsal, viděl, jak Rusové nesou dvě těla do přilehlé garáže. Ta časem beze stopy zmizela.

Obyvatelka Chersonu Ira, která má před budovou stánek, řekla, že lidé odtud vycházeli zbití a zmatení. „Ptali se na cestu domů, tak jsme jim dali peníze a poslali je na autobus,“ řekla Ira.

22. listopadu 2022 10:55 Čas čtení 1:06 Británie dodá Ukrajině vylepšený model laserem naváděné střely Brimstone 2 Británie dodá Ukrajině vylepšený model laserem naváděné střely Brimstone 2

Ukrajinci nikdy neviděli Rusům do tváře, měli na sobě černé oblečení a kukly. Mučili i Vitalije Serdiuka, jehož syn je ukrajinským vojákem. Podle jeho manželky Eleny se po návratu domů bál dva měsíce vyjít z domu.

Ženi Dremo se do vězení dostal poté, co na kontrolním bodě nedokázal Rusům předat cigarety, které v té době neměl. Vojáci ho udeřili do hlavy a zajali. „Naštěstí mě bili jen trochu, ale další, kteří byli se mnou na cele, to štěstí neměli. Rusové připojili jednu část elektrického drátu spolubydlícímu na varlata a druhou na penis. Pak jsem už jen dvě hodiny poslouchal, jak křičí,“ řekl Ženi s tím, že ani po dlouhé době nedokáže v noci usnout.

V jedné cele bylo podle Ženiho 8 lidí, přičemž v budově jich je celkem 23. Dá se předpokládat, že v budově bylo dohromady vězněno 180 lidí, z čehož dvě cely byly ženské. „Jednu z mých kamarádek zajali také, neznásilnili ji, ale oholili její hlavu.“

Domů
Sdílet
Diskuse