Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. listopadu 2022 11:55
Čas čtení 1:19

Bez vítězství nebude mír. Ukrajina zimu zvládne, věří Olena Zelenská

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bez vítězství nebude mír. Ukrajina zimu zvládne, věří Olena Zelenská
Zdroj: Getty Images/Brendan Hoffman

V rozhovoru BBC s ukrajinskou první dámou je vidět, že ukrajinská morálka nejen vojáků, ale i civilistů je vysoká. Ústy Oleny Zelenské Ukrajina zimu plnou výpadků elektřiny a chladu zvládne.

Zatímco ukrajinské jednotky svádějí na východě a jihu Ukrajiny líté boje s ruskými okupanty, civilisté musí snášet dopady rozpoutané války. Ruská federace se navíc snaží podlomit morálku obránců útoky na civilní infrastrukturu, strategické budovy energetické sítě a další cíle, jež by mohly znepříjemnit tuhou zimu zejména obyčejným lidem.

Silné poselství, které však přináší manželka prezidenta Volodymyra Zelenského, Olena, v rozhovoru pro BBC jen svět utvrzuje, že Ukrajina nemá v plánu se vzdát. „Bez vítězství nebude mír,“ uvedla.

23. listopadu 2022 15:25 Čas čtení 1:44 Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament Rusko je stát podporující terorismus, shodl se Evropský parlament

Přestože Západ zásobuje Ukrajinu zbraněmi, poskytuje azyl válečným uprchlíkům a snaží se posílat i humanitární pomoc, druhá největší země Evropy si válku, kterou nechtěla, musí vydobýt a protrpět hlavně sama. 

„Jsme připraveni to zvládnout,“ ujistila novináře Zelenská v přísně střežené budově uprostřed Kyjeva. „Už jsme museli podstoupit spoustu těžkých zkoušek, viděli jsme spoustu obětí a zkázy. Výpadky sítě nejsou to nejhorší, co se nám zatím stalo,“ řekla a dodala výsledek průzkumu veřejného mínění, v němž 90 % Ukrajinců uvedlo, že je ochotno žít s výpadky energií po 2 nebo 3 roky, pokud je výhledově šance, že se dostanou do Evropské unie.

Zatím to ale vypadá na dlouhou cestu, která zatím nemá konec. Úplné vítězství vidí Zelenská poměrně jasně. „Návrat k normálnímu životu. Někdy se zdá, že jsme museli všemu v životě dát pauzu,“ mluvila nejen o situaci v zemi, ale také v rodině, jelikož její manžel musí trávit všechen čas v práci a věnovat se státnickým věcem. 

Ukrajina postupuje

Válka se mezitím, alespoň podle toho, co se dostává na veřejnost, vyvíjí pro Ukrajinu poměrně dobře, přestože ne všechno je jistě ideální. Zraky všech se momentálně upírají na jih, k nově osvobozenému městu Cherson a ústí Dněpru a také k Záporožské elektrárně, která je měsíce ostřelována ruskou armádou. 

23. listopadu 2022 8:30 Čas čtení 2:25 Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna

Podle CNN se Ukrajinci momentálně snaží obnovit dodávku elektrické energie, jak je to jenom možné, nicméně špatné počasí a zejména vítr situaci komplikuje. Během včerejška byla polovina Kyjeva bez proudu. Původcem škod jsou ruské rakety; dle ukrajinských ozbrojených sil jich bylo vypáleno 70, 51 se jich podařilo zneškodnit.

Domů
Sdílet
Diskuse