Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
26. listopadu 2022 12:25
Čas čtení 0:53

Na australskou pláž vyběhlo 2 500 nahých lidí. Cílem bylo upozornit na rizika rakoviny kůže

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na australskou pláž vyběhlo 2 500 nahých lidí. Cílem bylo upozornit na rizika rakoviny kůže
Zdroj: Getty Images/Lisa Maree Williams

Austrálie je lídrem ve výskytu rakoviny kůže.

Slavnou australskou pláž Bondi obsadilo 2 500 nahých lidí. Stali se součástí kampaně umělce Spencera Tunicka, který chtěl nevšedním happeningem poukázat na rizika rakoviny kůže.

Počet nudistů nebyl podle BBC a The Guardianu náhodný a představuje odhadovaný roční počet obětí rakoviny kůže v zemi.

Sydney muselo pro obnažování na frekventované pláži udělit výjimku, která trvala do 10:00. Po této době hrozila lidem pokuta. Spencer Tunick proto dav usměrňoval již od 5:30 z malého jeřábu pomocí megafonu. Podobný umělecký záměr si už vyzkoušel v roce 2010, kdy vyfotil tisíce nahých modelů na schodech slavné opery v Sydney.

Spencer Tunick doufá, že instalace povzbudí Australany, kteří jsou světovou špičkou v úmrtnosti na rakovinu, aby pravidelně podstupovali kožní kontroly. „Pokožka nás všechny chrání, ale také spojuje. Na tvorbu jsem použil širokou škálu barev a tónů lidské pleti. Lidská těla mi připadají jako nejvhodnější médium pro tento účel,“ vysvětlil svou metodu umělec.

27. března 2024 8:00 Čas čtení 5:45 PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů?

„Stát tady s tolika lidmi bylo mrazivé, ale i posilující. Je skvělé vidět podporu dobré věci i to, že máme různé tvary, barvy a velikosti,“ svěřila se jedna z modelek Sarah Bowenov, jejímuž otci i sestře našli nebezpečný melanom.

Domů
Sdílet
Diskuse