Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
30. listopadu 2022 8:12
Čas čtení 0:34

Zemi možná za pár hodin zasáhne geomagnetická bouře. Může způsobit výpadky signálu ve tvém telefonu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemi možná za pár hodin zasáhne geomagnetická bouře. Může způsobit výpadky signálu ve tvém telefonu
Zdroj: NASA

Planetu by bouře mohla zasáhnout koncem listopadu nebo začátkem prosince, odhadují odborníci.

Zemi zasáhne geomagnetická bouře, mohou se proto vyskytnout menší výpadky satelitních sítí včetně GPS, mobilního či internetového signálu. Podle síly jsou tyto jevy odstupňovány od G1 až po G5, přičemž Zemi hrozí zatím nejslabší erupce o síle G1, kterou provází například polární záře ve vyšších zeměpisných šířkách. 

Planetu by měla geomagnetická bouře zasáhnout prvního nebo druhého prosince, informují portály Spaceweather a Live Science.

Bouře by měla být slabá

Vědci očekávají, že půjde o jednu z nejslabších bouří, ale i tak může způsobit výpadky nebo kolísání signálu včetně GPS.

Odborníci upozorňovali na výskyt těchto jevů již v lednu letošního roku. V té době avizovali, že na odvrácené straně Slunce se loni vytvořil obrovský oblak horké plazmy, který by mohl časem vytvořit ještě silnější geomagnetickou bouři. Ta by pak měla potenciál „narušit funkčnost satelitů na oběžné dráze, ovlivnit leteckou dopravu či způsobit výpadky elektrické energie“.

Domů
Sdílet
Diskuse