Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. listopadu 2022 10:32
Čas čtení 0:40

Zemřel bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min, bylo mu 96 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ťiang Ce-min byl jedním ze stoupenců tvrdých zásahů proti demonstrujícím na náměstí Nebeského klidu.

Bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min zemřel v 96 letech. Informuje o tom BBC s odvoláním na čínská státní média. Ťiang Ce-min se stal čínským lídrem po protestech na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Pod jeho vedením zaznamenala země zásadní a přes deset let trvající ekonomický růst.

„Soudruh Ťiang Ce-min byl vynikajícím vůdcem naší strany a armády, který se těšil vysoké prestiži, velkým marxistou, velkým proletářským revolucionářem, politikem, vojákem a diplomatem, osvědčeným komunistickým bojovníkem, vynikajícím vůdcem velké věci socialismu s čínskými rysy, jádrem třetí generace Ústřední vedoucí skupiny strany a hlavním zakladatelem tří zástupců,“popisují jej státní média.

Ťiang Ce-min
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Kremlin.ru/Roman Kubanskiy/volně k užití

Server New York Times popisuje Ťianga Ce-mina, který se na prezidentský post dostal v roce 1993, jako přesvědčeného komunistu, který se nebál citovat Lincolna, měl slabost pro hollywoodské filmy a miloval píseň jako Love me Tender. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Bývalý prezident patřil ke stoupencům tvrdého zásahu proti tehdejším protestům, kdy čínská armáda připravila o život stovky až 10 tisíc lidí. Pro persekuci příslušníků spirituální Fa-lun-kung byl odsouzen před španělským soudem, Argentina na něj vydala zatykač.

Domů
Sdílet
Diskuse