Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
30. listopadu 2022 v 10:32
Čas čtení 0:40

Zemřel bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min, bylo mu 96 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ťiang Ce-min byl jedním ze stoupenců tvrdých zásahů proti demonstrujícím na náměstí Nebeského klidu.

Bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min zemřel v 96 letech. Informuje o tom BBC s odvoláním na čínská státní média. Ťiang Ce-min se stal čínským lídrem po protestech na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Pod jeho vedením zaznamenala země zásadní a přes deset let trvající ekonomický růst.

„Soudruh Ťiang Ce-min byl vynikajícím vůdcem naší strany a armády, který se těšil vysoké prestiži, velkým marxistou, velkým proletářským revolucionářem, politikem, vojákem a diplomatem, osvědčeným komunistickým bojovníkem, vynikajícím vůdcem velké věci socialismu s čínskými rysy, jádrem třetí generace Ústřední vedoucí skupiny strany a hlavním zakladatelem tří zástupců,“popisují jej státní média.

Ťiang Ce-min
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Kremlin.ru/Roman Kubanskiy/volně k užití

Server New York Times popisuje Ťianga Ce-mina, který se na prezidentský post dostal v roce 1993, jako přesvědčeného komunistu, který se nebál citovat Lincolna, měl slabost pro hollywoodské filmy a miloval píseň jako Love me Tender. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Bývalý prezident patřil ke stoupencům tvrdého zásahu proti tehdejším protestům, kdy čínská armáda připravila o život stovky až 10 tisíc lidí. Pro persekuci příslušníků spirituální Fa-lun-kung byl odsouzen před španělským soudem, Argentina na něj vydala zatykač.

Domů
Sdílet
Diskuse