Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2022 19:20
Čas čtení 1:14
Radim Šlechta

Adventní kalendář: Kde se vzal a proč je tak populární?

NEWS VÁNOCE
Uložit Uložené

Historie adventního kalendáře není zdaleka tak stará, jak bychom si mohli myslet. Podívej se s námi, jak oblíbené kalendáře vznikly.

Adventní kalendáře milujeme všichni. Postupné otevírání políček a odpočítávání zbývajících dnů do Vánoc dělá radost snad i těm největším Grinchům, a to jak malým, tak i dospělým. Víš ale, že ještě předtím, než se v okénkách skrývala čokoláda, hračka nebo odemčený článek, byly tyto kalendáře uměleckým dílem? Pojď se s námi podívat, kam až tradice adventních kalendářů sahá.

Myšlenka odpočítávání adventních dnů pochází ze začátku devatenáctého století. Tehdy němečtí protestanti zapalovali za každý den jinou svíčku nebo na dveře nakreslili křídou čárku – jednu za každý uplynulý den.

Od umění k čokoládě

První ručně vyráběný adventní kalendář ale vznikl až v roce 1851. O sedmapadesát let později ho vystřídal kalendář tištěný. V roce 1908 vytvořil německý tiskař Gerhard Lang kalendář s názvem „V zemi Ježíškově“. Ten ještě ale neměl žádná otvírací okna. Jednalo se o vystřihovací kalendář, ke kterému přibyla dvířka až ve dvacátých letech.

Během druhé světové války měly tyto kalendáře červenou. Kartonu nebylo dostatek a výrobci ho dostávali jen na příděl. Malé množství papíru provázelo svět i po skončení války, a je tedy malým zázrakem, že Richard Sellmar povolení na výrobu adventních kalendářů po konci války vůbec dostal, a jeho společnost Sellmar-Verlag dodnes patří k největším výrobcům této vánoční rekvizity.

adventní kalendář
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Turris Davidica/volně k užití

Od obnovení kalendářů jako uměleckých děl ale ještě uplynulo pár let, než se dostaly do takové podoby, kterou známe dnes. Okénka s čokoládou se začala objevovat od konce 50. let a tehdy se začala šířit po celém světě. Ve Spojených státech může za jejich popularitu do značné míry prezident Eisenhower, který na fotce s dětmi kalendář otvíral.

Doporučeno
KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? 24. prosince 2023 6:00

Postupně se kalendáře dostaly do ještě zajímavějších forem a dnes na trhu vidíme adventní kalendáře s kosmetickými produkty, různými sladkostmi nebo s alkoholem. Své podstaty odpočítávání dnů do začátku Vánoc se ale drží a stále se jedná o variaci původního křesťanského malování čárek křídou. Když ale den začíná malou čokoládkou, je to o poznání příjemnější.

Domů
Sdílet
Diskuse