Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
3. prosince 2022 8:43
Čas čtení 1:04

Barvou nadcházejícího roku je karmínově růžová Viva Magenta

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Barvou nadcházejícího roku je karmínově růžová Viva Magenta
Zdroj: Pantone

Barvou roku 2023 se stane Viva Magenta, oznámil v pátek Pantone Color Institute.

Rok 2023 bude rokem magenty, tvrdí americká společnost Pantone, která je známá pro svůj specifický systém barev. Konkrétně jde o odstín 18-1750 Viva Magenta, který má být silný, odvážný a s rebelským duchem.

„Viva Magenta 18-1750 pulzuje energií a elánem. Je to odstín, který má kořeny v přírodě, pochází z červené rodiny a vyjadřuje nový signál síly. Viva Magenta je odvážná a nebojácná a pulzující barva, jejíž bujnost podporuje radostnou a optimistickou oslavu a píše nový příběh,“ uvádí společnost na svých oficiálních webových stránkách.

Podle výkonné ředitelky Pantone Color Institute Leatrice Eiseman má barva kořeny v prapůvodu a lidstvo znovu spojuje s původní hmotou. „PANTONE 18-1750 Viva Magenta vyvolává síly přírody, oživuje našeho ducha a pomáhá nám budovat vnitřní sílu,“ popsala Eiseman.

Nuancovaný karmínově červený tón

Někteří kritici ovšem podle serveru NPR poukazují na to, že magenta technicky neexistuje. Údajně totiž neexistuje vlnová délka světla, která by této barvě odpovídala. Společnost Pantone, která má na poli barev významné místo, ji však definuje jako „nuancovaný karmínově červený tón, který představuje rovnováhu mezi teplou a studenou barvou“.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Pantone Color Institute vyhlašuje barvy roku již 22 let – a to vždy před prvním prosincovým čtvrtkem. Například loni byl barvou roku 2022 podle ABC News vyhlášen zcela nový odstín Very Peri. Vybrané barvy následně ovlivňují vývoj produktů a nákupní rozhodnutí v nejrůznějších odvětvích, včetně módy či průmyslového designu.

pantone viva magenta
Zdroj: Pantone
Domů
Sdílet
Diskuse