Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová TASR
5. prosince 2022 12:50
Čas čtení 0:56

Ve Švédsku byl zastřelen youtuber Abdurachmanov, kritizoval čečenského vůdce Kadyrova

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Švédsku byl zastřelen youtuber Abdurachmanov, kritizoval čečenského vůdce Kadyrova
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Čečenský blogger Tumso Abdurachmanov požádal v roce 2015 ve Švédsku o azyl.

Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) informovalo, že známý kritik čečenského vládce Ramzana Kadyrova, youtuber a blogger Tumso Abdurachmanov, byl ve Švédsku zavražděn. Abdurachmanov v roce 2015 uprchl z Ruska a ve Švédsku požádal o azyl. 

Smrt youtubera potvrdil čečenský opoziční kanál

Abdurachmanovovi kolegové sdělili RFE/RL, že blogger byl zastřelen v noci z 1. na 2. prosince. Švédští představitelé se k incidentu nevyjádřili. Zprávy o tom, že byl šestatřicetiletý Abdurachmanov zabit, se objevily na sociálních sítích už 1. prosince, ale nepodařilo se je potvrdit.

Organizace RFE/RL a čečenské opoziční skupiny informovaly, že se jim nepodařilo bloggera kontaktovat. Vraždu Abdurachmanova potvrdil také čečenský opoziční kanál 1ADAT na platformě Telegram, který uvedl, že youtuberův bratr je v současné době pod ochranou švédských úřadů.

Youtuberův kanál na Telegramu byl naposledy aktivní 30. listopadu. Abdurachmanov vždy varoval, pokud se chystal na platformě nebýt nějakou dobu aktivní, tentokrát tak ale neučinil.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Už v lednu 2021 byli ve Švédsku odsouzeni k trestu odnětí svobody dva ruští občané z Čečenska, kteří byli usvědčeni z pokusu o zabití Abdurachmanova. Jeden z odsouzených, Ruslan Mamajev, vypověděl, že jednal na příkaz čečenských úředníků, kteří mu za to slíbili 50 000 eur.

Ramzan Kadyrov, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, se v Čečensku dostal k moci v roce 2007. Ruské a mezinárodní organizace pro lidská práva ho pravidelně obviňují z toho, že jeho režim porušuje lidská práva, ať už v podobě mučení, únosů, zabíjení, nebo zásahů proti komunitě LGBT+.

Domů
Sdílet
Diskuse