Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2022 12:02
Čas čtení 1:18
Kuni Nguyenová

Václav Neckář má stejně jako 50 tisíc Čechů afázii. S čím se potýkají, vysvětlí nová kampaň

Václav Neckář má stejně jako 50 tisíc Čechů afázii. S čím se potýkají, vysvětlí nová kampaň
Zdroj: Wikimedia/volně k užití
ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

S afázií se potýká také Bruce Willis, Sharon Stone či Emilia Clarke.

Crowdfundingová kampaň na HitHitu vybírá peníze na portál, který bude prostřednictvím edukativních videí dělat osvětu o afázii. Afázie je málo známá porucha řeči, ke které dochází v důsledku mozkové mrtvice či těžkého úrazu hlavy. Podle odhadů odborníků se s ní v Česku potýká až 50 tisíc lidí. Pokud pacient nezačne léčbu do tří měsíců od vypuknutí afázie, šance, že jednou zase začne běžně komunikovat, se podle odborníků výrazně snižuje.

Cílem je vybrat částku 535 000 korun, která by měla být využita na tvorbu originálních edukativních videí pro pacienty a jejich rodiny nebo aktuálního adresáře pomoci. Nad projektem převzal záštitu zpěvák Václav Neckář a stojí za ním tvůrci nového filmu Němá tajemství režiséra Tomáše Mašína. Informovali o tom v tiskové zprávě.

Film, který o poruše vypráví, zamíří pod názvem Němá tajemství do kin v první polovině roku 2023.

S afázií se potýká nejen zmíněný český zpěvák, ale i zahraniční celebrity. Jsou jimi třeba Bruce Willis, Sharon Stone či Emilia Clarke. 

Pacienti čelí předsudkům

„Příběh toho, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý. Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky,“ říká zpěvák Neckář. „Já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci.“ 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Afatici totiž narážejí na to, že se jim okolí vyhýbá, posmívá, vyčleňuje je nebo si myslí, že jsou opilí. Právě socializace a komunikace je pomáhá vracet zpátky do běžného života a trénuje jejich řeč.

Čas přitom u pacienta hraje zásadní roli. „Pacient s afázií nebo blízký, který se o pacienta stará, však musí zvládnout mnoho věcí. Seznámit se se všemi informacemi o afázii, začít co nejdříve pracovat s logopedem, sehnat si pomůcky, často je potřeba vyhledat odbornou psychologickou pomoc. V tomto ohledu může být ucelený portál naprosto klíčovou věcí,“ říká logopedka a zakladatelka aplikace AfaSlovník Mgr. Lucie Macková.

Domů
Sdílet
Diskuse