Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2022 6:00
Čas čtení 5:23
Ondřej Jarůšek

Bruce Lee: 7 zajímavostí o životě legendy

SPORT BOJOVÉ SPORTY FILM MMA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Herec a bojovník Bruce Lee je i půl století po své smrti považován za jednu z nejdůležitějších osobností v bojových sportech. Přečti si zajímavosti o jeho životě.

Rvačky na ulici, extrémní tréninky a těžké zranění, které málem ukončilo jeho kariéru. Legendární Bruce Lee toho prožil a překonal hodně. Herec a bojovník zemřel v pouhých 32 letech, i přesto se však za svůj krátký život nesmazatelným písmem stihl zapsat do dějin filmu a bojových sportů. A i když od jeho smrti uplynulo již takřka 50 let, jeho náhlý skon je stále předmětem diskusí a jeho umění nepřestává udivovat ani dnes. Na život, kariéru a tréninkové metody této legendy jsme se podívali blíže a připravili pro tebe sérii zajímavostí, o kterých možná nevíš.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Jak Bruce Lee trénoval?

Říká se, že trénink dělá mistra. Tím byl ve svém řemeslu i Bruce Lee. Jak tedy vypadal jeho tréninkový plán? Tréninkové metody herce a bojovníka v jedné osobě se v průběhu let vyvíjely, stejně jako jeho styl boje, dodržoval však poměrně tvrdý režim, který může být pro ostatní extrémní.

Bruce Lee do tréninku pravidelně zařazoval běh. Běhal 6,5 kilometru třikrát týdně a při běhu opakovaně střídal tempo – například z normální rychlosti na určitém úseku zrychlil a poté se zase vrátil do pomalejšího tempa.

Bojovník si o svém každodenním tréninku vedl deník, jehož části byly otištěny v knize Bruce Lee: The Art of Expressing the Human Body. Tréninky byly rozloženy do několika jednotek během dne a po sečtení dosahovaly až tří hodin. Jejich nedílnou součásti bylo ale také trénování mysli a meditace.

Bruce Lee
Zdroj: Getty Images/Archive Photos

Deník popisuje hercovy tréninky na začátku roku 1968 a kromě pravidelného běhání, skákání přes švihadlo, cvičení s činkami nebo cviků na břicho dokumentuje i počet úderů. Bruce Lee v tomto období běžně trénoval 500 úderů denně, jeden ze zápisů dokonce uvádí až 2000 úderů za jediný den.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Tréninky Bruce Leeho zřejmě nejlépe vystihuje jeden z jeho nejznámějších výroků: „Nebojím se muže, který trénoval deset tisíc kopů jednou, ale bojím se muže, který trénoval jeden kop desettisíckrát.“

V prvním filmu hrál dívku

Bruce Lee se díky svým výkonům na stříbrném plátně stal světovou hvězdou, která nezhasla ani půl století po jeho smrti. Nejznámějšími jsou zejména filmy z posledních let jeho života jako The Big Boss, Fist of Fury, Way of the Dragon nebo Enter the Dragon, který vyšel až krátce po jeho náhlém skonu v roce 1973.

Herectví se ale Bruce Lee věnoval odjakživa díky svému otci, který byl operním pěvcem a přivedl jej k filmu. Už před dvacátým rokem života za sebou měl role ve zhruba dvaceti filmech. Vůbec poprvé se Bruce Lee ve filmu objevil už jako nemluvně, kdy mu byly pouhé tři měsíce. Jednalo se o snímek hongkongské produkce Golden Gate Girl. Úsměvné je, že zde „hraje“ novorozenou dívku.

Důležitým rokem pro Leeho hereckou pozdější kariéru byl rok 1966, kdy ve Spojených státech dostal roli Kata v superhrdinských seriálech Batman a The Green Hornet. I díky tomu se dostal do povědomí širšího spektra diváků. Byly to ale hlavně zmíněné pozdější projekty, které mu přinesly největší slávu.

Bruce Lee a Chuck Norris ve filmu Cesta draka z roku 1972.
Bruce Lee a Chuck Norris ve filmu Cesta draka z roku 1972. Zdroj: Concord Productions Inc./Golden Harvest Company/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Bil se v gangu na ulici

Bruce Lee se rval už jako dítě. Jak sám přiznal, s ostatními dětmi se bil na ulici a dostával se kvůli tomu do problémů. „Byl jsem grázl a vyhledával jsem rvačky. Používali jsme řetězy a pera se skrytými noži. Pak jsem si jednoho dne pomyslel, co by se stalo, kdybych se dostal do rvačky a neměl za zády svůj gang,“ popisoval Lee své dětství.

Doporučeno
KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? 20. března 2024 10:00

Rodiče se nakonec rozhodli, že problémového syna přihlásí do bojových sportů. S pomocí kamaráda začal Bruce Lee trénovat pod slavným hongkongským trenérem Ip Manem, který mimo jiné své svěřence vedl k tomu, aby se nezapojovali do pouličních rvaček s tamními gangy.

Ve škole věhlasného bojového velmistra Ip Mana se Bruce Lee naučil ovládat jihočínské bojové umění jung-čchun (Wing Chun), trénoval ale také tai-chi a další styly. Z těch později čerpal inspiraci při vytváření vlastního bojového systému Jeet Kune Do.

Proslavil jednopalcový úder

Bruce Lee byl pravděpodobně největším popularizátorem takzvaného jednopalcového úderu (anglicky one-inch puch). V kostce se jedná o speciální úder z velice krátké vzdálenosti (0–15 centimetrů), kdy bojovník musí za pomoci kontrakce svalů v celém těle a jen s minimálním pohybem vyvinout co největší úderovou sílu.

Jednopalcový úder je přítomen v mnoha čínských bojových stylech a má dlouhou historii. Zřejmě největší pozornosti se mu dostalo v letech 1964 a 1967, kdy Bruce Lee tuto techniku veřejně předvedl na šampionátu karate v Kalifornii. Před kamerami tehdy poslal šampiona v těžké váze Joea Lewise do židle, která se s ním posunula ještě metr dozadu. Při demonstraci úderu na šest placů se pak s dalším sekundantem židle posunula o tři metry.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

„Když mě udeřil naposledy, nemohl jsem jít do práce a musel jsem zůstat doma, protože ta bolest v hrudníku byla nesnesitelná,“ řekl jeden z mužů, na kterém Bruce Lee úder předvedl.

Hrozilo, že už nebude normálně chodit

Zranění jsou bohužel nedílnou součástí (nejen) bojových sportů, nechybělo však mnoho a Bruce Lee málem skončil jako invalida. V roce 1969 si totiž při ranním tréninku při cvičení s 55kilovou činkou velmi vážně zranil záda. Podle doktorů dokonce hrozilo, že už nikdy nebude normálně chodit a s bojovými sporty, které tolik miloval, se bude muset rozloučit.

Herec byl z této diagnózy zdevastovaný. Následujících šest měsíců musel strávit jenom v posteli a tento čas věnoval četbě, ale také psaní vlastních textů, které se dodnes dochovaly a ze kterých vychází jeho bojový systém Jeet Kune Do. Vypracoval si také vlastní rehabilitační program, který mu nakonec pomohl záda vyléčit a vrátit se zpět k plnému tréninku.

Jak uvedl jeho žák Dan Inosanto, celkově trvalo asi rok, než se Lee dokázal zotavit. „Myslel si, že je konec, ale pořád dělal na záda rehabilitační cvičení, než se dostal zpátky na úroveň, jakou známe dnes. Myslím, že ho to pořád štvalo, ale dostal se z toho díky rehabilitaci. Během této doby se ale hodně naučil, protože přešel hlouběji ke psaní a vytváření svého systému (Jeet Kune Do, pozn. red.)“ uvedl Inosanto.

bruce lee
Zdroj: Getty Images/Michael Ochs Archives

Je považován za otce MMA

Bruce Lee byl mistrem bojových umění a jedním z hlavních odkazů, které po sobě zanechal, je jím vytvořený styl Jeet Kune Do. Jedná se o svobodnou a kreativní metodu bojového umění, o které by se dalo zjednodušeně říci, že přejímá funkční prvky z různých bojových sportů a zbavuje se jejich limitací. Pro Leeho bylo zásadní, aby byl bojový styl především efektivní, aby údery a techniky plnily svůj účel, kterým je poražení soupeře.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

O jeho přínosu pro bojové sporty není pochyb. Podle Dany Whitea, šéfa největší MMA organizace na světě, byl Leeův bojový styl jakýmsi předchůdcem smíšených bojových umění, která – jak už název napovídá – rovněž mísí techniky z více sportů. Za to, jakým fenoménem se MMA stalo, mohou podle Whitea fanoušci vděčit právě i Leemu.

„Věřil, že žádný jeden styl není nejlepší a že musíte mít trochu od každého, aby z vás byl kompletní bojovník. A měl naprostou pravdu, ale nebylo to dokázáno až do prvního UFC turnaje. Jeho umění, filozofie a způsob myšlení předběhly svou dobu. Potřebovali jsme Bruce Leeho, aby ve své době pomohl bojovým sportům růst, a UFC to pak na začátku 90. let vzalo na další úroveň. Bruce Lee byl součástí této evoluce a byl otcem smíšených bojových umění,“ řekl Dana White.

bruce lee
Zdroj: Getty Images/Silver Screen Collection/Hulton Archive

Záhadná smrt a konspirační teorie

Bruce Lee zemřel náhle během natáčení filmu Enter the Dragon v Hong Kongu v roce 1973. Bylo mu pouhých 32 let. Podle pitvy zemřel v důsledku otoku mozku, co jej však způsobilo, nebylo nikdy oficiálně zjištěno. Podle některých za to mohla alergie na prášky proti bolesti, podle nedávné studie za to mohlo pití nadměrného množství vody, které jeho tělo nedokázalo zpracovat.

Doporučeno
Proč zemřel Bruce Lee? Smrt legendy byla 50 let záhadou, vědecký tým našel novou odpověď Proč zemřel Bruce Lee? Smrt legendy byla 50 let záhadou, vědecký tým našel novou odpověď 22. listopadu 2022 11:22

Našli se však i tací, kteří věřili daleko divočejším teoriím. Jedna z nich například tvrdila, že se nejednalo o zdravotní problém, ale vraždu. Zabít jej údajně měli gangsteři z triád, tedy čínských zločineckých organizací. Jiní se zase domnívali, že se filmová hvězda stala obětí kletby.

Spekulace o rodinné kletbě se znovu rozvířily o dvacet let později, kdy zemřel Leeův syn Brandon Lee, jemuž tehdy bylo teprve 28 let. Ten se vydal ve šlépějích svého otce a stal se hercem. V roce 1993 však zemřel při natáčení filmu The Crow, kdy při jedné ze scén došlo k chybě s náboji ve střelné zbrani a herec byl zastřelen.

Domů
Sdílet
Diskuse