Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
8. prosince 2022 13:44
Čas čtení 1:31

Kandidáti na prezidenta v debatě se studenty: Kdo odsoudil kratom a kdo pizzu s ananasem?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kandidáti na prezidenta v debatě se studenty: Kdo odsoudil kratom a kdo pizzu s ananasem?
Zdroj: Pavel Fischer/propagační materiál

Kandidáti na prezidenta Josef Středula, Petr Pavel, Marek Hilšer a Pavel Fischer odpovídali na otázky pražských středoškolských studentů před studentskými volbami, které pořádal Člověk v tísni. Probírala se zde témata blízká hlavně mladému voliči.

Čtyři prezidentští kandidáti Petr Pavel, Josef Středula, Marek Hilšer a Pavel Fischer se zúčastnili debaty před třináctými studentskými volbami, které organizuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Debata se konala ve čtvrtek dopoledne v kině Světozor v Praze a byla přenášena i on-line.

Řešila se témata blízká mladým lidem, jako je LGBTQ+ komunita, školství, digitalizace nebo legalizace marihuany, ale také méně závažná témata, jako například to, kdo má rád ananas na pizze. Mezi kandidáty chyběla Danuše Nerudová, která se omluvila kvůli nemoci, a Andrej Babiš, jenž na pozvání nereagoval.

7. prosince 2022 11:00 Čas čtení 0:08 Na terapii jsem nikdy nebyl, volební právo by měli mít i středoškoláci, říká Petr Pavel (Videorozhovor) Na terapii jsem nikdy nebyl, volební právo by měli mít i středoškoláci, říká Petr Pavel (Videorozhovor)

Studentskými volbami chce Člověk v tísni každoročně přispět k aktivnímu zájmu mladých lidí, kteří jsou obvykle prvovoliči, nejen o politiku, ale o společenské dění obecně. Debata probíhala v uvolněném duchu, přičemž její moderování měla na starost zástupkyně šéfredaktora časopisu Respekt Andrea Procházková.

Prostor dostávali zejména studenti, kteří seděli v kině Světozor, kde se debata konala. Kandidáti nicméně museli reagovat i na dotazy položené on-line. Probírala se tematika LGBTQ+ a s ní spojená možnost adopce dětí, potraty, legalizace marihuany, stav školství, soukromé placení vysokých škol či psychologická či psychiatrická pomoc ve školství. 

Kratom a ananas

Se svými postřehy ze Senátu se podělil Marek Hilšer, který reagoval také na situaci ohledně digitalizace v české státní správě. „Volte mladé politiky,“ řekl. „Já sám vidím, jak to funguje v Senátu. Někteří mají z nových technologií respekt,“ dodal. Řešil se také v médiích zmiňovaný kratom a závislost na něm.

Přestože většina z kandidátů o něm slyšela, měli o něm jen povrchové informace. Shodli se však na tom, že vše, na čem se dá utvořit závislost, by se mělo kontrolovat a případně regulovat. Pavel dodal, že by se mělo přemýšlet i nad tím, co mladého člověka k užívání kratomu nutí.

Zajímavým aspektem byla také patřičná shoda, která u všech kandidátů panovala prakticky ve všech tématech, i těch méně seriózních. Například v tom, jestli mají rádi ananas na pizze. Všichni se shodli, že ne. Jak Marek Hilšer, který jej nemá rád, tak dokonce i Pavel Fischer, který je prý milovníkem tohoto ovoce.

Anketa:
Patří ananas na pizzu?
Rozhodně ano.
Nikdy!
Rozhodně ano.
48 %
Nikdy!
52 %

Pokud tě zajímají další informace o prezidentských kandidátech a to, jak reagují na další palčivá témata pro mladé, sleduj naše téma Volba prezidenta České republiky 2023, kde ti přinášíme i exkluzivní rozhovory s kandidáty. Poslední rozhovor na Refresher News jsme přinesli s Petrem Pavlem.

Domů
Sdílet
Diskuse