Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
8. prosince 2022 18:38
Čas čtení 1:02

Putin je lúzr roku 2023, rozhodl server Politico

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin je lúzr roku 2023, rozhodl server Politico
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Server Politico vydal každoroční žebříček nejvlivnějších lidí v Evropě, který je rozdělen do tří kategorií. Ruský prezident Vladimir Putin se stal loserem roku.

Zpravodaj Politico zveřejnil každoroční žebříček nejvlivnějších lidí v Evropě, kterému přezdívá „Třída roku 2023“. Stejně jako každý rok do něj i letos zahrnul 28 nejvlivnějších evropských politiků a ke každému z nich přidal charakteristické přízvisko. Vladimir Putin je „loser“, Volodymyr Zelenskyj „Evropan“ a finská premiérka Sanna Marin „snílek“.

8. prosince 2022 16:25 Čas čtení 0:57 Chorvatsko je v Schengenu. Příští rok pojedeme na dovolenou bez kontrol Chorvatsko je v Schengenu. Příští rok pojedeme na dovolenou bez kontrol

„Žebříček je rozdělen do tří kategorií: hybatelé, kteří mají formální moc věci prosadit, narušitelé, kteří jsou připraveni narušit status quo, a snílci, kteří představují myšlenky, jež jsou hnací silou evropské moci a politiky – a nad nimi všemi stojí nejmocnější osoba v Evropě,“ vysvětlil zpravodaj Politico. 

Nejvlivnějším člověkem Evropy je podle novinářů ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který „přenesl válku na Západ a přesvědčil lidi, že jeho boj proti Rusku je i jejich bojem, což mu dává pravomoc donutit Evropu, aby dělala to, co chce“

Jeho ruský protějšek Vladimir Putin byl naopak jmenován loserem roku, a to především proto, že se jeho sen o velkém Rusku, kvůli kterému v únoru tohoto roku napadl Ukrajinu, pravděpodobně neuskuteční. „Jeho rozsáhlý útok na Ukrajinu se začal hroutit téměř stejně rychle, jako začal. (...) Putin již dlouho touží obnovit velmocenské postavení Ruska, které mělo v době Sovětského svazu. Místo toho jeho vpád odsunul jeho zemi do pozice země třetího řádu, která není schopna překonat protivníka, kterým pohrdá,“ komentuje rozhodnutí Politico.

Za vnitřního nepřítele novináři označili maďarského premiéra Viktora Orbána. V červené kategorii s názvem Narušitelé skončila také italská premiérka Giorgia Meloni, britský politik Keir Starmer nebo francouzský levicový politik Jean-Luc Mélenchon. Nikdo z Čechů a Češek se do žebříčku nedostal. 

Kompletní Třídu roku 2023 si můžeš prohlédnout na serveru Politico
Domů
Sdílet
Diskuse