Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. prosince 2022 13:36
Čas čtení 1:05

Nový Zéland jako první zakázal prodej tabákových výrobků nadcházející generaci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nový Zéland jako první zakázal prodej tabákových výrobků nadcházející generaci
Zdroj: Unsplash/DESIGNECOLOGIST/volně k použití

Zákon, podle něhož bude nákup cigaret nelegální pro budoucí dospělé osoby, které se narodily 1. ledna 2009 a později, je první svého druhu na světě.

Nový Zéland chce mít z nastávající generace nekuřáky. Schválil zákon, který zakazuje legálně koupit cigarety v dospělosti lidem, kteří se narodili 1. ledna 2009 a později, informuje The Guardian. Společně s tím se zhorší požitek z cigaret těm, kteří již legálně kouří, a to dalšími opatřeními, mezi nimiž bude například řízené snížení nikotinu v cigaretách a jejich prodej výhradně v obchodech tomu určených.

9. prosince 2021 10:26 Čas čtení 0:52 Nový Zéland chce z další generace vychovat nekuřáky. Mladí si od roku 2027 zřejmě nebudou moci koupit cigarety Nový Zéland chce z další generace vychovat nekuřáky. Mladí si od roku 2027 zřejmě nebudou moci koupit cigarety

Ostrovní země chce jít napřed budoucnosti bez tabákových výrobků. „Tisíce lidí budou žít déle, zdravěji a zdravotní systém na tom bude o 5 miliard dolarů lépe, když nebude muset léčit nemoci způsobené kouřením, jako jsou četné druhy rakoviny, infarkty, mrtvice a amputace,“ vyjádřila se k situaci tamní ministryně zdravotnictví Ayesha Verrall v úterý, kdy byl zákon schválen.

O záměru Nového Zélandu zakázat mladé generaci cigarety jsme tě informovali minulý rok. Tehdy se ale hovořilo o zákazu prodeje pro osoby narozené již v roce 2008. Momentálně je nákup cigaret v zemi legální pro všechny dospělé starší 18 let. Tato hranice by se ale také mohla zvyšovat. 

Zákon se nevztahuje na vapování

Přitom by se úplně nedalo říct, že by byli Novozélanďané velkými kuřáky. V zemi údajně kouří zhruba 11,6 % obyvatel starších 15 let, avšak největší podíl v tom mají domorodé komunity. Maorským a zejména tichomořským komunitám, které kouří hodně, bude tamní vláda přispívat v rámci vládních programů na zdravotní pomoc spojenou s kouřením.

Na Novém Zélandu je momentálně 6000 obchodů prodávajících tabákové výrobky, číslo se má snížit desetinásobně. Do roku 2025 chce být země tzv. bez kouře. Výše zmíněný zákon začne platit od nového roku. Jedinou útěchou tak může být pro novozélandské kuřáky to, že se zákon nevztahuje na vapování. 

Domů
Sdílet
Diskuse