Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. prosince 2022 12:00
Čas čtení 1:53

Tomáš Zdechovský neohlásil návštěvu Bahrajnu, píše Guardian. Europoslanec se brání

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tomáš Zdechovský neohlásil návštěvu Bahrajnu, píše Guardian. Europoslanec se brání
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Zdechovský se hájí tím, že cestu si hradil sám a nebylo nutné ji zadat do systému Evropského parlamentu.

Český lidovecký poslanec Evropského parlamentu (EP) Tomáš Zdechovský čelí podle britského deníku The Guardian otázkám v souvislosti se svou cestou do Bahrajnu a také kvůli autorství návrhu rezoluce o tamním politickém vězni. Europoslanec odmítá, že by se dopustil jakéhokoli nekalého jednání.

Zdechovský jakékoli pochybení odmítá

„Český středopravicový poslanec Tomáš Zdechovský, který v Evropském parlamentu předsedá Friendship Group s Bahrajnem, v dubnu 2022 neohlášeně navštívil Bahrajn a setkal se tam s představiteli tamní obchodní komory,“napsala novinářka Jennifer Rankin. Sám Zdechovský odmítl, že by se v souvislosti s touto cestou dopustil nekalého jednání. 

„Cestu jsem si hradil sám, a proto nebylo nutné ji zadat do systému EP. V zájmu transparentnosti jsem ji ale měl deklarovat. Má kancelář ji už zadala do systému,“napsal na Twitter. Důkazy, že si cestu hradil sám, novinářce Guardianu zaslal. Podle Rankin šlo o screeny obrazovky, které mají ukazovat několik plateb, mimo jiné za let letadlem Emirates Air. Zdechovský doplnil, že se jedná o snímky z jeho bankovního účtu. Guardian v článku zdůraznil, že nic nenasvědčuje tomu, že by Zdechovský nebo bahrajnská strana jednali protizákonně.

Guardian článek zveřejnil v době, kdy se Evropský parlament chystá hlasovat o rezoluci vyzývající k propuštění Abdulhadiho al-Khawaji, aktivisty za lidská práva. Ten byl během potlačování protestů v Bahrajnu v roce 2011 odsouzen k doživotnímu vězení. Zdechovský má být jedním z autorů návrhu rezoluce. 

Podle Guardianu rezoluce vyvolala údiv tím, že je v ní al-Khawaja označován jako politický oponent a člen teroristické skupiny. V textu se vůči němu opakují oficiální obvinění, že byl odsouzen za financování a účast na terorismu s cílem svrhnout vládu a špionáž pro cizí zemi. Organizace spojených národů už v roce 2012 tato obvinění označila za vágní a zpochybnila je. Podle některých poslanců a poslankyň je rezoluce jednostranná a obvinění z terorismu má za cíl pošpinit obraz vězněného aktivisty.

13. prosince 2022 11:00 Čas čtení 3:02 Proč boomeři milují komunistického kapra, ale brání se regulaci jeho utrpení Proč boomeři milují komunistického kapra, ale brání se regulaci jeho utrpení

Reagovala i dcera vězněného aktivisty, Maryam al-Khawaja: „Tomáši, jakou cenu má vaše svědomí? Jste ochoten hanobit obránce lidských práv, který byl brutálně mučen a jedenáct let vězněn? Kolik stojí zaprodat svou duši kvůli spoluobčanovi EU?“ uvedla ve videu. Zdechovský ale ve svém prohlášení doplnil, že rezoluci nepsal a na její přípravě se nepodílel. 

„To, že jsem předsedou Friendship Group s Bahrajnem, by mě nemělo diskvalifikovat od dalšího jednání. Můj pohled mohl být v diskuzi přínosem, jelikož se o tuto oblast dlouhodobě zajímám. Jako předseda této skupiny se snažím hledat oblasti, ve kterých může EU s Bahrajnem lépe spolupracovat. Vždy hájím zájmy EU. Věřil jsem, že společně chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku v rezoluci. O názor EPP nikdo nestál, proto jsem odešel,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse