Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. prosince 2022 10:00
Čas čtení 5:06
Anna Koucká

Přinášíme ti TOP 10 nejhorších vánočních songů. Místo koled se připrav na krvácení z uší

Přinášíme ti TOP 10 nejhorších vánočních songů. Místo koled se připrav na krvácení z uší
Zdroj: Pixabay/Moondance
HUDBA VÁNOCE
Uložit Uložené

Vánoce, svátky hojnosti. Ve velkém množství se na nás těsně před nimi valí záplava vánočních písniček. A my ti teď přinášíme desítku těch úplně nejhorších.

Stejně jako každý rok před Vánoci plní lidé nákupní centra a kurýři se mohou přetrhnout, aby včas doručili hromadu dárků, které později rozdáváme svým blízkým u stromečku, internet zase zaplavují vánoční songy. 


V době influencerů a internetových celebrit už ale hudba není dávno jen výsadou profesionálních hudebníků, a proto se každoročně můžeme těšit i z pořádné nadílky nových vánočních písniček. 


A že to někdy bývá pořádné nadělení. Vánoční tematika je plná dokola ohrávaných klišé. YouTube tak překypuje vánočními stereotypy, jako jsou sněhové vločky, zdobení perníčků, klipy v santovské čepici a vánočních svetrech. Čím víc, tím líp. Na minimalismus tady nikdo nehraje. 


Připravili jsme si tedy pro tebe deset vánočních songů, které se na vlně sváteční atmosféry vezou víc než Ester Ledecká při superobřím slalomu a místo vánoční pohody přináší spíš notnou dávku cringe. A to vše za zvuku zhruba pěti jednoduchých tónů. 

Trigger warning: Při poslechu hrozí pociťování second hand embarrassmentu, záchvaty cringe a krvácení z uší. 


1. Adam Uličný – Ta pravá (feat. Andrea Verešová) 

Jako první se do našeho výběru dostal song od Adama Uličného, který ale v klipu není sám a přizval si do něj modelku, influencerku a jednu z nejznámějších účinkujících v údajně deepfake pornografickém videu v Česku Andreu Verešovou. V tomto songu je všechno, co byste si od vánočního klipu představovali. Zdobení stromečku, ochutnávání bramborového salátu v matchy vánočních svetrech, Andrea jako Santova pomocnice v červené čepičce a pruhovaných podkolenkách. Textový rozbor není asi příliš nutný, jelikož s refrénem si tady asi nikdo hlavu příliš nelámal, vzhledem k tomu, že sestává z prozpěvování lalala. Ale co je přece krásnějšího než Vánoce, že jo. 


2. Fizystyle – Vánoční mise

Jak bylo zmíněno už v úvodu, vánoční songy sypou z rukávu i influenceři. Youtubové uskupení Fizicrew se ale rozhodlo, že letos nevsadí na otřepanou pohodovou melodii, ale místo toho ve své písni, která je vlastně spíš reklamou na jeho merch, naloží pořádný rapový nářez. Protože Ježíška zasypala vánice, musí letos dárky holt doručit Fizi, ale jak se v tracku rapuje, každému se ty věci hodí, a proto určitě nikdo nebude zklamaný, když mu místo koled u stromečku bude hrát Vánoční mise a v lednu bude moct zaflexit ve škole v novém dripu od Fiziho. 


3. Adam Kajumi, Natálie Grossová – Sněhové vločky
          


Co může být hezčího než bílé Vánoce, kdy se čtyřiadvacátého prosince vzbudíte s výhledem na zasněženou krajinu a po domě se line vůně čerstvě upečené vánočky. I když letos budou Vánoce nejspíš zase na blátě, není nutné propadat smutku, protože sněhové vločky už nám těsně před svátky nadělil influencer Adam Kajumi se svou přítelkyní Natálií Grossovou. Z textu i klipu srší láska a každý, kdo letošní Vánoce tráví single, má tak díky Adamovi s Natálií chuť spáchat rituální harakiri. Anebo k tomu možná stačí jen poslouchat song ve sluchátkách a klip si vůbec nepouštět. 


4. Lucie Borhyová – Splněná přání


Podobné pocity může přinést i písnička Splněná přání. Tu si pro nás připravila televizní moderátorka Lucie Borhyová, která v sobě asi objevila pěvecké ambice a naservírovala nám svou hudební prvotinu. Ačkoliv v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že si vánoční písničkou splnila sen, tajně doufáme, že to bylo poprvé a naposledy a že nás za rok nečeká duet i s Reyem Korantengem. To by totiž teprve bylo splněné přání. 


5. Holki – Přání vánoční


Přání měla i skupina Holki, tentokrát to ale nebylo přání splněné, ale pouze vánoční. Co by to totiž bylo za svátky, kdybyste si nemohli pustit pořádný banger od vašeho místního girl gangu. V klipu se navíc můžeme dozvědět, jak vypadá taková pořádná vánoční párty. Když jdou děti spát, maminky obléknou slušivé červené šaty a za zvuku švitořivé melodie popíjí vaječňák a navzájem se krmí perníčky. No, klišé jako blázen, ale tak když jsou ty Vánoce… 


6. Marie Rezlerová feat. Kristal Shine, Stewe, Adriana Bessogonov a Dommi-Anna – Vánoce z reklamy 


Kromě vánočních písní vznikají každý rok i vánoční filmy. To ovšem bohužel znamená, že k vánočnímu filmu musí být i parádní vánoční soundtrack. A tak se stalo, že k filmu Reklama na Vánoce spatřil světlo světa song Vánoce z reklamy. V tomto případě je textový rozbor velmi namístě, protože vyslovená přání jsou opravdu něco. „Přeju si, ať mi to po ránu sluší. Přeju si jíst a nepřibírat,“ zní v písni nejprve z úst hudebnice Marie Rezlerové. Stejná slova pak později opakuje i další spolupachatel na této písni, hudebník Stewe, který si ovšem krásný vzhled po ránu a možnost konzumace bez přibývání na váze nepřeje pro sebe, ale pro „ni“. Ale tak, dává to smysl. Nemůžete přece napsat Stewe, aniž by se tam neobjevilo „ew“. 


7. Ivana Korolová – Pár svařáků


Když už se chcete hodit do vánoční náladičky, je občas nutné tam přihodit něco ostřejšího. Vaječňák s holkami je možná dobrý nápad, ale co vás v zimě více zahřeje na těle i na duši než pár svařáků? Ivana Korolová se vžila do role ultimátní hospodyně, která ve vánočním spěchu dala na plech i peřiny (tady by bylo namístě vysvětlení, bohužel jsme na žádné nepřišli), a jediné, co ji může dostat ze stresu, je právě svařáček a pořádný beat. Hned jakmile podle slov zpěvačky ucítí, že už to najíždí, přepíná do stavu absolutní pohody. Tak asi šťastný a veselý a snad vám všem ten svařák bude taky takto makat. 


8. Pjay a Mína – Vánoce jsou tady


I když je tento song už poněkud starším kouskem, rozhodně neomrzí. Absolutně surrealistický mix beatu jak od Meghan Trainor ve vánočním kabátku, spojený s vykrádačkou vánočního sloganu od Coca Coly, je prostě klasika. A i když Mína s Pjayem tento skvost zkomponovali už v roce 2017, rozhodně zvládne nadzvednout ze židle nejednoho hudebního kritika i po pěti letech. 


9. Sára Bergmanová – Vánoční ozdoby


Už tady bylo asi všechno. Vánoční přání, vánoční stromky, vánoční ráno. Účastnice druhé řady Love Islandu Sára Bergmanová si pro nás ale letos připravila Vánoční ozdoby. Ačkoliv je písnička nová, při prvním poslechu budete mít možná pocit, že už jste to někde slyšeli, protože s originalitou melodie a textu si tu hlavu nikdo moc nelámal. Klip, v němž zpěvačka prochází ve večerní róbě v osvíceném obchodním centru, už je pak jen třešničkou na dortu. 


10. Pokáč

Čestné místo v seznamu a pomyslné uzavření sváteční desítky si vysloužil český písničkář Pokáč. Ačkoliv se proti vánočnímu konzumu vyhrazuje, stejně nezapomene čas od času překvapit s nějakou pořádnou vánoční peckou. Díky tomu tak své posluchače obšťastnil hity, jako je Anděl, Voděvzdorné šibenice, kde spolu se svou mladičkou fanynkou zpíval o půjčkách na dárky a přejídání u štědrovečerní večeře, anebo duetem Už za pár dní s Nikol Štíbrovou. Nechybí pak ani reklamní song pro T-Mobile Vánoční katastrofy nebo píseň Nikde žádnej sníh, kde zpívá, že jsou Vánoce kýč jak verše z jejich slok, čímž naprosto bravurně vystihl i podstatu své vánoční tvorby. 

Doporučeno
KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? 24. prosince 2023 6:00

Přestože by se určitě našlo ještě mnoho dalších vánočních bizárů, pro zachování psychické pohody v období svátků je asi namístě tento seznam ukončit. Je ale jasné, že se v českém internetovém rybníčku objevují i různé více či méně problematické perly. Příkladem může být patnáct let starý song od skupiny Nightwork, v němž se členové s namalovaným blackfacem šťastně pohupují do melodie.

Za zmínku by pak v tomto ohledu stála i píseň Vánoční od skupiny Kryštof, která vznikla ve spolupráci s Karlem Gottem, jenž už v době vydání písně nebyl naživu, a nemohl tak zastavit Richarda Krajča, aby zazpíval, že Vánoce jsou čas, kdy nikdo z nás nemusí se bát. Naprosto tak totiž opomenul fakt, že právě období vánočních svátků může být pro velkou část populace obdobím osamělosti, deprese a smutku.

A tak bude asi lepší, když zůstaneme jen u finálové desítky. Ještě štěstí, že jsou Vánoce jen jednou za rok a tato záplava kýčovitých songů nám nerve uši celý rok. 

Domů
Sdílet
Diskuse