Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
22. března 2025 v 7:37
Čas čtení 2:10
Monika Růžičková

Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Výhru nám zaručilo opravdu tradiční jídlo

Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Výhru nám zaručilo opravdu tradiční jídlo
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.

Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát.

Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:

10. místo

Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.

Guláš
Zdroj: Wikimedia/Pastorius/volně k užití

9. místo

Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.

vídeňský řízek
Zdroj: Flickr/Like_the_Grand_Canyon/volně k užití
Doporučeno
15 nejžádanějších kousků na Zalandu. Tohle se momentálně nosí v Paříži, Berlíně nebo Kodani 15 nejžádanějších kousků na Zalandu. Tohle se momentálně nosí v Paříži, Berlíně nebo Kodani 18. března 2025 v 14:30

8. místo

Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.

maso, roláda
Zdroj: Wiki Commons/MOs810/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Zpět
Sdílet
Diskuse