Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
30. prosince 2022 12:31
Čas čtení 1:50

Petr Pavel dostal od svých sponzorů téměř 40 milionů korun, Nerudová 32,8 milionu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel dostal od svých sponzorů téměř 40 milionů korun, Nerudová 32,8 milionu
Zdroj: Refresher

Pavel už z vybrané částky odeslal téměř 32 milionů korun, k dispozici mu tak stále zbývá asi 7,6 milionu korun.

Petr Pavel dva týdny před prvním kolem prezidentské volby nasbíral od sponzorů a příznivců téměř 40 milionů korun. Do kampaně tak může vložit částku odpovídající skoro celému zákonnému limitu. Danuše Nerudová měla k dnešnímu ránu (pátek 30. prosince) k dispozici zhruba 32,8 milionu korun. Dalšímu ze tří favoritů volby Andreji Babišovi platí kampaň jím založené hnutí ANO. Na příslušný účet dosud poslalo deset milionů korun. Vyplývá to z transparentních účtů jednotlivých kandidátů. Informuje o tom ČTK.

Pavel už z vybrané částky odeslal téměř 32 milionů korun, k dispozici mu tak stále zbývá asi 7,6 milionu korun. Největší částky, které z jeho účtu odešly, byly určeny na billboardy, roznos letáků, inzerci nebo na tisk. Celkem mu přišlo více než 1000 darů. Pavel již dříve avizoval, že nepřijme od žádného sponzora částku vyšší než tři miliony korun. Přes 250 000 korun dostal od asi čtyř desítek příznivců.

Nerudová má aktuálně na účtu k dispozici 14,2 milionu korun, peníze jí poslalo přes 450 příznivců a sponzorů. Poslední vysoká částka, kterou dostala, je více než milion korun z dárcovské kampaně na platformě Donio. Peníze investovala třeba do venkovní kampaně, reklamních předmětů, plakátů nebo do tisku a distribuce novin.

Babišovi platí kampaň hnutí ANO 

Babiš už dříve předeslal, že kampaň mu zaplatí jeho hnutí. Kromě stranických deseti milionů mu peníze poslalo minimum dárců. Na účet mu ale chodí stovky příspěvků ve výši jednoho haléře od jeho odpůrců, doprovázené často hanlivými vzkazy. Babiš dosud zaplatil například 4,5 milionu korun za tisk novin Mafře, která patří do jeho svěřenského fondu, 1,2 milionu firmě Bigmedia za pronájem reklamních ploch nebo téměř 600 000 korun za propagační předměty. Babiš avizoval, že do kampaně započte i podíl z nákladů na senátní a komunální volby, ve kterých se významně angažoval.

V závěru prezidentské kampaně se významnější finanční pomoc podařilo získat Josefu Středulovi, kterému tento týden poslal podnikatel Richard Benýšek pět milionů korun. Celkem tak má odborový předák na kandidaturu 9,5 milionu korun, 6,6 milionu z nich již utratil třeba za kontaktní kampaň.

Příjmy dalších kandidátů se pohybují v řádu jednotek milionů korun. Karel Diviš, kterého po vyřazení z voleb ministerstvem vnitra do hry vrátil Nejvyšší správní soud, si kampaň platí ze svých peněz. Dosud si na účet poslal asi 6,7 milionu korun, většinu peněz už použil. Pavel Fischer získal od sponzorů 3,8 milionu, ve značné míře mu chodí od menších dárců. Tomáš Zima dostal 2,7 milionu a Marek Hilšer 1,3 milionu korun.

Kandidáti na prezidenta budou muset všechny své příjmy a výdaje, a to i v nepeněžité podobě, doložit Úřadu pro dohled nad politickými stranami. Tuto povinnost už splnila Alena Vitásková, která i přes údajný dostatek petičních podpisů nepodala na ministerstvo vnitra přihlášku do voleb. Přiznala výdaje například za reklamu v novinách, knihu Prezident nebo za volební noviny a propagační předměty.

Domů
Sdílet
Diskuse