Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2022 v 13:57
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

Obrazem: Svět slaví silvestr. Podívej se na oslavy z míst, kde už je rok 2023

Obrazem: Svět slaví silvestr. Podívej se na oslavy z míst, kde už je rok 2023
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS
Uložit Uložené

Velké oslavy se očekávají třeba v Austrálii.

Rok 2022 se chýlí ke konci a svět vítá nový rok 2023. Jako první začali slavit obyvatelé tichomořského ostrovního státu Kiribati, a to v jedenáct hodin dopoledne středoevropského času. O hodinu později, v poledne, se přidal Nový Zéland. 

Nový rok přivítali tradičně jako první obyvatelé ostrova Kiribati, který se nachází nejblíže na západ od datové hranice. Jde o mezinárodně uznávanou linii, po jejímž překročení je nutné změnit datum.

Doporučeno
Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit Toto je 5 důvodů, proč letos vynechat ohňostroj, a možnosti, jak ho nahradit 31. prosince 2022 v 12:00

Kiribati kdysi protínala datová hranice, v devadesátých letech ji ale ostrovní stát posunul tak, aby všechny ostrovy měly stejný den v přibližně stejnou dobu. I tak se ale souostroví táhne přes tři časová pásma. Střídání starého a nového roku tak skončí ve 14 hodin středoevropského času (SEČ).

Od dvanácti hodin SEČ už je rok 2023 také na Novém Zélandu.

Oslavy nového roku v Aucklandu na Novém Zélandu.
Oslavy nového roku v Aucklandu na Novém Zélandu. Zdroj: TASR/AP

Ve čtrnáct hodin SEČ se přidává také Austrálie. Tam se očekávají velké oslavy vzhledem ke zrušení restrikcí souvisejících s pandemií covidu-19. Do Sydney by se ke sledování ohňostroje mohl sjet až milion lidí. Ohňostroj probíhá na pozadí slavné budovy opery.

Oslavy v Sydney.
Oslavy v Sydney. Zdroj: TASR/AP

Lidé v Sydney sledovali první ohňostroje už od devíti hodin, třeba z prostor botanické zahrady. 

První oslavy v Sydney.
První oslavy v Sydney. Zdroj: Getty Images

Po Austrálii budou následovat oslavy nového roku v asijských zemích – Japonsku, Severní a Jižní Koreji, Číně nebo Thajsku. 

Společně s Českou republikou pak slaví většina evropských zemí. O hodinu později, tedy v jednu hodinu SEČ, propuknou oslavy ve Velké Británii, Irsku, Portugalsku a na Islandu. Následovat bude Brazílie (3:00–4:00 SEČ) nebo Argentina (4:00 SEČ). Do Spojených států amerických přijde nový rok mezi 04:30–09:00, Aljaška bude na řadě v 10:00. Jako poslední přivítají rok 2023 obyvatelé Havaje (11:00), Americké Samoy (12:00) a Bakerova ostrova (13:00).

Domů
Sdílet
Diskuse