Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. ledna 2023 v 12:13
Čas čtení 1:54

Sportovní události v roce 2023: Co by ti nemělo uniknout?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sportovní události v roce 2023: Co by ti nemělo uniknout?
Zdroj: TASR/AP

Přinášíme ti přehled nejzajímavějších sportovních událostí.

Rok 2022 byl bohatý na sportovní události a ani v roce 2023 o ně nebude nouze. Refresher pro tebe připravil stručný přehled, aby ti žádná z nich neunikla.

31. prosince 2022 v 0:24 Čas čtení 5:40 Extrémně rychlé KO, tvrdý box s fauly i nový prozatímní šampion. Oktagon do naplněné O2 areny přinesl další velkou show Extrémně rychlé KO, tvrdý box s fauly i nový prozatímní šampion. Oktagon do naplněné O2 areny přinesl další velkou show

Fotbalisty čeká boj o postup na ME, hokejisty a hokejistky obhajoba medaile

Z kolektivních sportů bude v Česku tradičně největší zájem o fotbal a hokej. Co se týče fotbalu, českou reprezentaci čeká zejména boj o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se ve skupině E utkají s Polskem, Albánií, Faerskými ostrovy a Moldavskem. Cestu na závěrečný šampionát začne český tým v pátek 24. března 2023, kdy bude v domácím utkání hostit Polsko. 

Květen bude zase patřit hokeji. Mistrovství světa se bude konat od 12. do 28. května, hostí ho finské Tampere a lotyšská Riga. A české reprezentaci půjde o hodně. Minimálně o obhajobu bronzové medaile z loňského roku. Na cenný kov Češi čekali deset let. O měsíc dříve budou cenný kov obhajovat také české hokejistky.

Lukáš Krpálek
Zdroj: ČTK/AP/Vincent Thian

Češi se těší na tenis, biatlon nebo Evropské hry

Z českého pohledu je v zimních měsících důležité třeba mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Courchevelu a Méribelu a ve snowboardingu v Bakuriani. Zatím totiž není jasné, zda tyto akce Ester Ledecká po zranění stihne.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

K oblíbeným zimním sportům se řadí také biatlon. Světový šampionát se bude konat od 6. do 19. února v německém Oberhofu. Největší favoritkou v českých barvách zůstává Markéta Davidová. Na olympiádě v Pekingu sice na cenný kov nedosáhla, je ale úřadující mistryní světa ve vytrvalostním závodě, a čeká ji tak obhajoba. 

Želízka v ohni má Česko i v tenise. Sezónu zahájí už v lednu Australian Open. Další grandslam bude následovat v květnu na pařížském Roland Garros. Wimbledon je v plánu od 3. do 16. července. Posledním grandslamem sezóny bude US Open, které začne 28. srpna.

Zrak Čechů se bude upínat také na světový šampionát v judu (od 7. do 14. května), kde by měl k favoritům patřit dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek. Českým fanouškům by nemělo ujít ani MS v rychlobruslení (březen) nebo ve sportovním lezení (srpen).

Celosvětovou pozornost pak od 1. do 23. července upoutá cyklistický svátek Tour de France nebo mistrovství světa v atletice, které bude od 19. do 27. srpna hostit Budapešť. V létě se pak ještě koná 3. ročník Evropských her, které budou pro řadu sportovců kvalifikací na OH 2024 v Paříži. Velkou akcí bude rozhodně i světový šampionát v ragby, který bude pořádat od 8. září do 28. října Francie. 

Zaujmou také Světové letní hry Speciálních olympiád v Berlíně, které se budou konat od 17. do 25. června. Cílem Speciálních olympiád je umožnit co největšímu počtu lidí s mentálním postižením pravidelně sportovat a účastnit se sportovních soutěží bez ohledu na absolutní výkonnost. Výkon je chápán jako kategorie individuální, sportovci jsou při sportovních soutěžích rozděleni zásadně do skupin podle své výkonnosti a každému z nich se nakonec dostane ocenění a uznání.

Domů
Sdílet
Diskuse