Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2022 0:24
Čas čtení 5:40
Ondřej Jarůšek

Extrémně rychlé KO, tvrdý box s fauly i nový prozatímní šampion. Oktagon do naplněné O2 areny přinesl další velkou show

Extrémně rychlé KO, tvrdý box s fauly i nový prozatímní šampion. Oktagon do naplněné O2 areny přinesl další velkou show
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Oktagon 38 přinesl 12 zápasů, viděli jsme tvrdá ukončení a poznali jsme jméno nového prozatímního šampiona.

Bojová organizace Oktagon MMA završila rok 2022 velkolepým turnajem v O2 areně a fanouškům doručila ohňostroj úžasných bitev. Páteční akce Oktagon 38 nabídla řadu atraktivních přestřelek a očekávaných bitev, které vyvrcholily titulovým zápasem o prozatímní pás v bantamové váze mezi veteránem UFC Gustavem Lopezem a českou jedničkou divize Filipem Mackem. Turnaj sice postihlo i několik změn a zrušených zápasů, to však nic nezměnilo na tom, že se stále jednalo o fantastickou podívanou. Pojď se s námi podívat, jak akce probíhala a co všechno bylo na turnaji k vidění.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
o38o38o38o38
Zobrazit galerii
(13)

KO i taktické bitvy na prelims kartě

Turnaj otevřel v rámci Free Pelims duel Martin Pipek vs. Hassan Shaaban. Mezi těmi to pořádně vřelo již na vážení, a tak se dalo očekávat, že nevraživé emoce se přenesou i do klece. O taktice českého zástupce bylo velmi brzy jasno. Svého soupeře se při každé příležitosti pokoušel dostat na zem, což se mu na začátku zápasu podařilo, ale několikrát se pustil i do poměrně naivních pokusů o takedown, kterými Hasaana neohrozil a v některých případech po nich končil na zádech právě on sám.

Převaha na straně Hasaana byla od druhého kola patrná především v postoji, ve kterém český borec viditelně tahal za kratší konec. Ačkoliv Hasaan ne vždy dbal pokynů svého trenéra Losena Keity, který na svého svěřence křičel, aby nezůstával na zemi, nakonec o Němcově výhře na body nemohlo být pochyb. Němcova dominance od druhého kola s přibývajícím časem rostla a Pipek strávil závěr pod svým soupeřem, čímž si Hasaam pojistil jasnou výhru 3:0 na body.

o38
Zdroj: OKTAGON MMA

Od bitvy Radovana Úškrta s Olem Magnotem jsme si slibovali tvrdou přestřelku a přesně tu jsme také dostali. O napínavou podívanou se postarali oba protagonisté.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Ačkoliv Magnor v prvním kole trefil tvrdou zadní, po které Úškrt silně zavrávoral a jen zázrakem úder ustál, nahuleného soupeře Nor ukončit nedokázal a místo toho se rozhodl boj svazovat a pokusil se jej přenést na zem. To však dalo Slovákovi šanci se vzpamatovat a poté, co se zápas dostal znovu do postoje, zaúřadovaly jeho obávané háky.

Úškrtova nebezpečná pravačka, kterou hrozil už od úvodu zápasu, poslala Magnora v poslední minutě prvního kola k zemi, kde jej další sprškou úderů následně ukončil. Po této sedmé kariérní výhře, z nichž byly všechny v prvním kole, si Úškrt řekl o účast v pyramidě Tipsport GameChanger. Zatím ale není jasné, zda jej organizace do projektu zařadí.

Radovan Úškrt.
Radovan Úškrt. Zdroj: Oktagon MMA

Legenda domácí scény Jaroslav Pokorný se po smolné sérii čtyř proher v řadě vrátil zpět do akce a tentokrát čelil výzvě v podobě Němce Aslanera. Zástupce královéhradeckého gymu All Sports Academy ovšem nezaváhal a ve třech kolech prokázal výbornou formu a jasnou dominanci. I on si sice ze zápasu odnesl několik šrámů, ale pro bodové rozhodčí se jednalo o docela snadnou práci. Pokorný tedy po více než čtyřech letech znovu usedl do vítězného sedla a haterům vzkázal, že ani ve 37 letech nepatří do starého železa.

o38
Zdroj: OKTAGON MMA

O zajímavou podívanou bylo postaráno i v zápase Maxe Handanagiće s Davidem Jacobssonem. Nejvýraznějším momentem prvního kola, a možná i celého zápasu, byla tvrdá kolena, která český bojovník „sežral“ v klinči. Jedním z nich Švéd Jacobsson otevřel cut na čele Handanagiće, ze kterého se začala řinout krev. Krizi však Čech přežil a vrátil se do boje. 

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

To se projevilo zejména v druhém a třetím kole, ve kterých jako by Švédovi zcela došla fyzická kondice, z čehož těžil právě Handanagić. Švéda, který podstatnou část druhé půlky zápasu strávil na zádech a tu a tam se pokusil o submisi, však ukončit nedokázal, a tak přišli na řadu bodoví rozhodčí. Jeden z nich zápas viděl jako remízu a zbylí dva za vítěze určili Handanagiće.

Jeden z největších favoritů turnaje Matěj Peňáz předvedl přesně to, co od něj fanoušci očekávali, a sice drtivé vítězství. Joela dos Santose, přemožitele Vlastislava Čepa, díky svým dlouhým pažím a přesným úderům ukončil po dvou minutách a třech sekundách prvního kola, a tak na půdě Oktagonu zůstává Peňáz i nadále neporažený. Po boji navíc potvrdil, že jeho příští zápas se uskuteční na turnaji v dubnu 2023 v Bratislavě, kde se konečně střetně se svým rivalem Čepem. Fanoušci se tak mají nač těšit, na tento střet totiž čekají už zhruba dva roky.

o38
Zdroj: OKTAGON MMA

Skvělý zápas jsme viděli i v závěru prelims karty, nejednalo se však o zápas, jaký by si domácí oblíbenec Jakub Dohnal představoval. Od šikovného soupeře Ahmeda Villy inkasoval v prvním kole hned několik ostrých calf kicků, po kterých se jeho přední noha zbarvila do ruda. Dohnal projevil snahu přenést boj na zem a pokusil se o gilotinu, tu měl však chycenou jen jednou rukou, a držitele černého pásu v BJJ tak utáhnout nedokázal.

I když Dohnal později zasadil soupeři i několik nepříjemných boxerských kombinací a Villovi téměř zavřel pravé oko, na výhru to nestačilo. Bylo patrné, že k výhře bude český borec potřebovat ukončit soupeře v posledním kole, Villa se ale výrazněji ohrozit nenechal a došel si po třech kolech pro zasloužené vítězství 3:0 na body. Villa si hned poté řekl o zápas s Losenem Keitou v Mnichově, proběhnout by měl zřejmě ve váze do 66 kilogramů.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Dirty box i tvrdé knock-outy

Hlavní kartu turnaje Oktagon 38 otevřel boxerský střet Václava Mikuláška s Gáborem Borárosem. Ti se utkali celá čtyři kola, která rozhodně nebyla exhibicí, jak si někdo mohl myslet, ale hodně tvrdým zápasem. Ten poznamenalo pár faulů ze strany Mikuláška, který ve třetím kole po zastavení zápasu trefil Borárose tvrdou zadní. Později jej u pletiva navíc zasáhl ramenem. Za to se po zápase omluvil.

Po čtyřech kolech sice Mikulášek odešel jako vítěz po jednohlasném rozhodnutí na body, potlesk z řad fanoušků se však mísil s bučením. Gábor po zápase přiznal, že kvůli nemoci se nemohl plně připravovat a Mikuláškovi vzkázal, že ani přesto jej nedokázal knockoutovat. „Nejsem boxer, ale bojovník a nadále taky budu,“ konstatoval dále Gábor. Po boji oba poděkovali a prokázali si vzájemný respekt.

o38
Zdroj: OKTAGON MMA

Pouhých 38 sekund. Právě tak krátkou dobu potřeboval Jorick Montagnac na to, aby ukončil Daniela Škvora, kterého bookmakeři před bojem favorizovali. Hned v úvodu zápasu však Francouz trefil pekelnou levačku, kterou Škvora uzemnil, a mohl se tak radovat z vůbec prvního KO ve své kariéře. Hned po boji si navíc řekl o šanci získat pás v polotěžké váze. Ondřej Novotný jako příštího soupeře navrhl obávaného Brazilce Rafaela Xaviera, s čímž Montagnac pohotově souhlasil.

o38
Zdroj: OKTAGON MMA

Důležitou výhru si připsal Matouš „Mighty Rooster“ Kohout. Ten ve třech kolech díky dobře odvedenému taktickému výkonu porazil „Krále Severu“ Jana Malacha, a po poslední porážce s Mateuszem Legierským si tak připsal další zelené políčko. V zápase dominoval jak po stránce signifikantních úderů, tak i po stránce kontroly na zemi. A s kým by se chtěl utkat příště? To je prý Kohoutovi jedno. Dle svých slov míří pro titul a je mu jedno, koho před něj příště organizátoři postaví.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Jedním z vrcholů večera byl bezesporu duel Matúše Juráčka s Alexem Lohorém. Ti se postarali o napínavou a poměrně vyrovnanou bitvu, ve které nakonec rozhodla přesně načasovaná a precizně mířená pravačka, kterou Lohoré trefil v úvodu třetího kola. Pohyblivého Juráčka tím okamžitě poslal na zem, kde pro něj bylo ukončení zápasu už snadnou prací. Potvrdil tak pozici favorita a výstavním knock-outem si zajistil místo v pyramidě Tipsport GameChanger.

Hlavní předzápas patřil pekelnému Losenu Keitovi a mistru stand-upu Milanu Palešovi, kteří se střetli podle K1 pravidel. Keita dle očekávání vstoupil do zápasu velmi agresivně, Paleš však tlak Belgičana přečkal, snažil se více kopat a trefil i několik kolen. Keita však hrozil tvrdými zvedáky, které několikrát prošly Palešovým krytem a zasáhly cíl.

Ani po třech kolech nebylo však z pohledu bodových rozhodčí jasno o vítězi, na řadu proto přišel extra round. V tom rozhodčí více přesvědčil Keita, který si tím pádem odnesl výhru s další slovenskou legendou. Paleš uvedl, že se cítí okradený, protože dle svého názoru zápas vyhrál. Keita vítězstvím oslavil své 25. narozeniny a zůstává stále neporažen.

keita
Zdroj: OKTAGON MMA

Pak už přišel čas na zlatý hřeb večera. Jeho protagonisty se stali Filip Macek a UFC veterán Gustavo Lopez, kteří se utkali o prozatímní pás bantamové váhy. Pro Macka, svěřence Andrého Reinderse, se jednalo už o třetí příležitost k získání vysněného opasku Oktagonu, ani tentokrát mu to ale nevyšlo. 

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Bookmakery favorizovaný Lopez potvrdil své světové kvality, v prvním kole se mu podařilo dostat Macka na zemi pod sebe a tam českou jedničku váhy trápit. Při Mackově pokusu o změnu pozice v závěru prvního kola pak Lopez využil chybku soupeře a nekompromisně jej uškrtil.

Gustavo Lopez se tak stal novým prozatímním šampionem bantamu a oněměl naplněnou O2 arenu. Očekává se, že jeho příštím soupeřem by se měl stát Jonas Mågård, který je právoplatným držitelem pásu.

gustavo lopez
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse