Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
3. ledna 2023 13:08
Čas čtení 1:02

V Ghaně možná roste budoucí nejvyšší muž světa. Nikdo ho ale nedokáže pořádně změřit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Ghaně možná roste budoucí nejvyšší muž světa. Nikdo ho ale nedokáže pořádně změřit
Zdroj: Talking Point with Kabaso

Někoho změřit může být občas oříšek.

Devětadvacetiletému Sulemanovi Abdulu Samedovi ze severní Ghany bylo řečeno, že měří 289 centimetrů, což by znamenalo, že je nejvyšším mužem na světě. Je tu ale háček – venkovská klinika si jeho výškou není jistá, jelikož nemá k dispozici potřebné měřicí přístroje, píše BBC.

Samed, kterému byl před několika lety diagnostikován gigantismus, se dostavil na měsíční lékařskou prohlídku. Když se postavil proti měřicí tyči, zdravotní sestra zůstala stát v úžasu. „Přerostl jste náš metr,“ řekla mu. Mladého muže to ale prý nepřekvapilo – vzhledem k tomu, že nikdy nepřestal růst. 

Sestra následně zavolala na svou kolegyni, která zase zavolala na pomoc jinou. V ordinaci se brzy sešel celý zdravotnický personál, který si kladl za cíl jediné: vyřešit, kolik Samed měří. K měřicímu nástroji přidali tyč, čímž dospěli ke svému odhadu 289 centimetrů. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Zjistit pravdu se do Samedovy rodné vsi vypravil novinář BBC. I on se ale při měření potýkal s problémy. Nemohl například najít dostatečně vysokou zeď domu, o kterou by se Samed opřel. Posléze ale došel ke zklamání – mladý muž zřejmě měří 224 centimetrů. Je tak přibližně o 26 centimetrů nižší než nejvyšší muž světa, Sultan Kösen z Turecka, kterému zároveň patří titul největších rukou světa.

Je ale možné, že Kösen nebude držet Guinnessův rekord dlouho, Samed totiž kvůli své nemoci roste každým dnem.

Domů
Sdílet
Diskuse